Hlavní obsah

Chodce ve Frýdku-Místku ochrání dopravní ostrůvky

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek zvyšuje bezpečnost chodců při přechodu přes frekventované silnice. V nejbližších dnech bude na čtyřproudových komunikacích Ostravská a Frýdlantská v centru města vybudováno celkem pět dopravních ostrůvků. Vzniknou v místech současných přechodů pro chodce.

Foto: Jana Matějíková

ostrůvky vzniknou na těchto přechodech pro chodce

Článek

Stavební práce budou zahájeny ve čtvrtek 2. dubna. Řidiči by měli počítat s dopravním omezením. Doprava bude na ulici Ostravská svedena do jednoho (vnějšího) jízdního pruhu v každém směru.

Dopravní normy nařizují budovat tyto ostrůvky u všech nových přechodů pro chodce přes komunikaci širší než sedm metrů.

„Rozhodli jsme se, že ostrůvky z bezpečnostních důvodů vybudujeme i u stávajících přechodů. Do konce května vzniknou čtyři ostrůvky na ulici Ostravská a jeden na ulici Frýdlantská, tedy na komunikacích se dvěma jízdními pruhy v každém směru. Přechody pro chodce jsou zde vyhodnoceny jako jedny z nejnebezpečnějších ve městě, čtyři z nich nejsou vybaveny semafory ani jinými ochrannými prvky,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

Dopravní ostrůvky zvýší ochranu chodců, ale také přispějí ke zpomalení projíždějících vozidel, čímž se celkově zvýší dopravní bezpečnost na komunikacích, kterými denně projede přes třináct tisíc aut.  

Stavební práce budou rozděleny na etapy. Souběžně se budou stavět dva ostrůvky, a to vždy v lichém pořadí, aby nedošlo k dopravnímu kolapsu na krátkém úseku. Začne se na přechodech komunikace Ostravská u zastávky Anenská a u placeného parkoviště J. V. Sládka. 

Následovat budou přechody komunikace Ostravská k ulici Lidická a k takzvané myší díře vedoucí na místecké náměstí. Jako pátý se začne budovat ostrůvek na přechodu komunikace Frýdlantská u věžových domů.  

Náklady na vybudování dopravních ostrůvků činí 773 tisíc korun. Město požádalo na jejich realizaci o dotaci z Regionálního operačního programu. V případě, že dotaci získá, bude 85 procent nákladů uhrazeno z prostředků EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám