Hlavní obsah

Chcete zlatý oříšek s překvapením? Je připraven v mníšeckém zámku

Novinky, Jana Digrinová

Blíží se mikulášský víkend v zámku v Mníšku pod Brdy. V sobotu 4. prosince je připraveno výtvarné tvoření s čertem a Mikulášem. V neděli se podíváme do zámeckých sklepení do pekla čerta Brdíka. Po oba dny probíhají vánoční prohlídky, na kterých dostanete zlaté kouzelné oříšky.

Foto: Jana Digrinová

Pouštění lodiček v Zimní jídelně. Kam vám doplave lodička?

Článek

Těšíte se na Mikuláše a chcete dát sobě i svým dětem nový zážitek. Zajděte na netradiční mikulášské dovádění na mníšecký zámek. V sobotu od 10.00 hodin je připraven výtvarný ateliér, kde si děti vyrobí koláček. Pomáhat jim budou čert s Mikulášem. Bude se zpívat a dovádět.

Zajímá vás, jak slavila vánoce hraběnka Kastová před sto lety? Chcete si připomenout vánoční zvyky? Zapomněli jste, co některé zvyky znamenají?

Začneme v Zimní jídelně, kde se scházela nejbližší rodina Kastů, aby společně udržovala tradici některých vánočních zvyků. Pouštěli si lodičky z ořechových skořápek. Komu lodička dlouho hořela, měl být dlouho živ a zdráv. Taky se říkávalo, že komu lodička plave u kraje, ten se bude držet příští rok doma. Komu plave prostředkem umyvadla, ten odejde z domu a bude cestovat. Pusťte si lodičku, hoďte si botou nebo společně ozdobte vánoční strom ve Velkém salonu.

Prohlídky jsou připraveny každý adventní víkend a jsou určeny malým i velkým návštěvníkům. Děti si odnesou oříšek. Pokud bude zlatý, je v něm připraven dárek. Co se skrývá v oříšku? Zkuste své štěstí!

V neděli 5. prosince se do zámeckých sklepení nastěhovalo malé peklíčko čerta Brdíka. Brdík pro děti připravil malé mikulášské dárečky a prohlídku pekla. Více o programu se dozvíte na www.zamek-mnisek.cz.  

Reklama

Výběr článků

Načítám