Hlavní obsah

Chcete zažít atmosféru nákupů v Plzni devatenáctého století? Máte možnost

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, kdo byl forman nebo hokynář? Co prodávali obchodníci koloniálním zbožím? Nejen to se dozvíte na výstavě, kterou pro vás připravili pracovníci Národopisného muzea Plzeňska.

Foto: Patrik Pařízek

Nakupování nebylo v minulosti zdaleka takové jako dnes.

Článek

Výstava přiblíží návštěvníkům nakupování v Plzni v 19. století. Ukáže, že největší význam měly pro město Plzeň výroční trhy, kam se sjížděli prodejci ze všech koutů Čech i sousedního Bavorska. Zboží sem dopravovali formani ve svých vozech tažených koňmi. Toto zaměstnání pro ně však s vybudováním železnice ztratilo na významu. 

Co se prodávalo

Pro běžné nákupy sloužily obchody a také týdenní trhy. Nabídka zboží byla tehdy mnohem prostší než dnes, a proto bylo i méně specializovaných obchodů. Své krámky měli někteří řemeslníci, zatímco potraviny a další suroviny prodávali hokynáři a obchodníci koloniálním zbožím.

Jak se prodávalo

Výstava představí původní náčiní obchodníků, výzdobu a vybavení obchodů. Návštěvníci budou moci obdivovat například ozdobné krabice na čaj, které byly restaurovány v roce 2011. Perlou výstavy budou vyřezávaná kupecká znamení v podobě mořských panen a ryb, která visívala nad pultem v koloniálech.

Výstava potrvá ve výstavním sále Národopisného muzea Plzeňska na náměstí Republiky 13 v Plzni od 9. listopadu 2012 do 7. dubna 2013. Přístupná veřejnosti bude denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám