Hlavní obsah

Čeští nábytkáři z Krouny na Chrudimsku zvyšují export a plánují klíčovou investici

Novinky, Martin Němec

Úspěšnou prezentaci na veletrhu Orgatec v Kolíně nad Rýnem má za sebou společnost Mias OC, výrobce kancelářského nábytku z Krouny. Nové kontrakty především v Německu, ale také na Slovensku vyvolaly potřebu masivně investovat. V plánu je výstavba nové haly a nákup technologií za 45 miliónů korun.

Foto: Martin Němec

Nábytkáři z Krouny na Chrudimsku zvyšují export a plánují klíčovou investici, která zvýší kapacitu výroby o třetinu.

Článek

Společnost meziročně zvýšila obrat o 15 miliónů na celkových 135 miliónů korun.

„Víc než polovina naší produkce míří na export. Nejvíce exportních zakázek směřuje do Německa. Letos jsme se poprvé zúčastnili největšího evropského veletrhu kancelářského nábytku Orgatec, který se koná v dvouleté periodě a účast se nám vyplatila. Bohužel pociťujeme absenci větší podpory ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechTrade,“ informoval jednatel firmy Aleš Sokolík.

Jeho slova potvrzuje tajemník Asociace českých nábytkářů (AČK) Tomáš Lukeš. „O udržení trendu zvyšování exportu musíme tvrdě bojovat, ale ministerstvo i agentura CzechTrade razí tradiční způsob rozdělování podpory na plochu společného stánku. Jedná se o zastaralý koncept, který se nehodí pro menší státy velikosti České republiky a pro odvětví výroby nábytku je naprosto nevyhovující. I podpora exportu výrobků na bázi dřeva je úplně nulová. Za socialismu byl kritizován vývoz nezhodnocené kulatiny v řádu stovek tisíc kubíků, dnes tuzemské lesy opouštějí milióny kubíků ročně,“ uvedl Lukeš.

Celý sektor výroby českého nábytku loni zaznamenal až neočekávaný růst, produkce se zvedla z necelých 37 miliard v roce 2013 na bezmála 40 miliard. Prognóza AČK byla o miliardu nižší. Ještě razantnější růst představuje export, v roce 2013 se vyvezl nábytek za 17,5 miliardy a loni to bylo už za 21,5 miliardy korun.

„Export je pro nás stále důležitější. Český trh spíše stagnuje. Dochází k postupné obměně kancelářského nábytku a dovybavování, ale žádné dramatické oživení poptávky zatím neočekáváme. To například v Německu si odbory vymohly, že kancelářské židle se musí po čtyřech letech vyměnit,“ doplnil další z jednatelů společnosti Mias OC Martin Pavliš.

Firma loni investovala do nového obráběcího centra 9 miliónů korun, na které získala dotaci z Programu EU Inovace. Zamýšlená výstavba nové výrobní haly o rozloze 1 000 metrů čtverečních a její vybavení technologiemi si vyžádá investici přesahující 45 miliónů korun. Výrobní kapacita se tak zvýší o třetinu.

Společnost Mias OC, spol. s r.o., je ryze česká firma, v současné době zaměstnává 70 lidí. Její výrobní program tvoří hlavně kancelářské stoly, skříně, kontejnery a další vybavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám