Hlavní obsah

Český velvyslanec navštívil Charitu Srí Lanka

Novinky, Kateřina Hamr

Velvyslanec pro Srí Lanku Milan Hovorka v průběhu audience s kardinálem Malcolmem Ranjithem ve čtvrtek 8. srpna ocenil slova vděku, jež Jeho eminence tlumočila českému lidu, při příležitosti charitativního koncertu na pomoc rodinám obětí teroristických útoků na Srí Lance, během letošní Velikonoční neděle.

Foto: archiv Charity Česká republika

Národní ředitel Caritas Sri Lanka, Reverend Fr. Mahendra Gunatilleke, informoval českého velvyslance o tom, na co budou finanční prostředky využity.

Článek

Koncert s názvem Češi pro Srí Lanku se uskutečnil v Praze 1. června. Pod záštitou ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka jej organizovala Česká centra, ve spolupráci s Charitou Česká republika.

V průběhu své pracovní cesty do Kolomba se velvyslanec pro Srí Lanku se sídlem v Dillí Milan Hovorka sešel s předsedou srílanského parlamentu Karuem Jayasuriyou a členy Parlamentní skupiny srílansko-českého přátelství. Společně projednali aktuální aspekty rozvoje dvoustranných vztahů. S ohledem na skutečnost, že na Srí Lanku jezdí nejvíce českých občanů v prvním kvartále roku, jejich celkový počet za období sedmi měsíců roku 2019 vzrostl v meziročním srovnání o 17,1 % na 13 191 osob.

„Příliv dalších turistů bude záviset na tom, jak budou ujištěni o své bezpečnosti,” řekl velvyslanec Milan Hovorka v průběhu jednání se srílanským ministrem cestovního ruchu, přírody a záležitostí spojených s křesťanstvím, Johnem Amaratungou.

V dalším rozhovoru českého velvyslance pro Srí Lanku se sídlem v Dillí, Milana Hovorky, se srílanským ministrem zahraničních věcí Tilakem Marapanou byl tématem rozvoj dvoustranných vztahů mezi oběma zeměmi. Velvyslanec s potěšením přijal slova vděku za projevy spoluúčasti a podpory České republiky Srí Lance po bombových útocích o letošní Velikonoční neděli, včetně benefičního koncertu.

Dubnové teroristické útoky si vyžádaly více než dvě stě padesát obětí, stovky lidí utrpěly zranění. Terčem bombových útoků byly kostely ve městech Kolombo, Negombo a Batticaloa v momentě, kdy byly plné věřících, kteří přišli o Velikonoční neděli na mši. Následovaly exploze ve třech hotelích Kolomba. Ve spolupráci s Charitou Česká republika, která sbírku, společně s Českými centry, organizovala, se podařilo vybrat v přepočtu patnáct tisíc dolarů.

„S Charitou Srí Lanka jsme v intenzívním kontaktu od dubnového neštěstí. Vybrané peníze významně pomohou v realizaci psychosociální intervence rodinným příslušníkům obětí,” uvedl šéf oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity Česká republika Jiří Škvor.

„V aktivitách v oblasti pomoci po této mimořádné události neustále pokračujeme a budeme vás informovat o podrobnostech o speciálních potřebách postižených rodin. Tragédie teroristických útoků i současná, stále trvající, společenská krize je, především pro všechny postižené, zásahem do jejich životů. Naší denní prací je neustále se zabývat problémy postižených rodin, a také hledat východiska ze znepokojující celospolečenské situace s vysokým napětím mezi lidmi. Solidarita a podpora, kterou nám projevují naši partneři, nás, při naší práci, velmi povzbuzuje,“ uzavřel Reverend Fr. Mahendra Gunatilleke, národní ředitel Caritas Sri Lanka.

Reklama

Výběr článků

Načítám