Hlavní obsah

Český minisvět na vás čeká v Mariánských Lázních

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní víkendové počasí přímo láká k toulkám v přírodě, hrady a zámky si nechte na horší počasí. Perfektní výlet za historií a poznáním nabízí mariánskolázeňský park Boheminium, areál s miniaturami nejzajímavějších objektů Česka.

Foto: Vratislav Konečný

zámek Červená Lhota v pozadí parník Šumava

Článek

Jako z letadla

Pod hotelem Krakonoš, u horní stanice lanovky, najdete velký oplocený park. Vznikl již v roce 1999 a stále se rozrůstá o další exponáty.

Jsou tu modely kulturních a technických staveb ze všech koutů republiky v měřítku 1:25. Takto byste viděli hrady, zámky, mlýny i letiště z výšky asi 200 metrů. Tak nízko se nad objekty sotva kdy dostanete.

Doslova mravenčí práce začíná u přesných plánů doplněných snímkováním a poté věrně přenesených do plastu. Když jsem procházel mezi jednotlivými exponáty, je jich přes 40,  teprve při soustředěném pohledu jsem zjistil, kolik mají detailů, že jeho zhotovitelé musí mít trpělivost jako svého času pan Langweil při stavbě svého pražského modelu.

Ale nynější technologie jsou přece jen vyspělejší. Výroba každého modelu spolkne nejen čas, ale také statisíce, poslední Bečov nad Teplou čeká na dokončení, chybí pár desítek tisíc korun

Od lanovky po Bismarcka

Hned vedle vchodu stojí zámek Červená Lhota, na jezeře kolem něj se prohání kolesový parník Šumava, najdete tu Karlštejn, Staré Bělidlo, minaret v Lednici, letiště v Mariánských Lázních, zámky Kynžvart, Český Krumlov, Ratibořice, dřevěný kostel v Kočí, rozhledny Krásno, Poledník, vysílač Ještěd s funkční lanovkou, horu Říp, modelovou železnici LGB, lidové statky v Holašovicích, strážnické vinné sklepy, kamenný most v Písku a řadu dalších.

Je to procházka minimálně na hodinu, v areálu je kavárna s bitevní lodí Bismarck v měřítku 1:125, nedaleko od východu přes silnici obora s jeleny a daňky. K tomu se jistě projdete mariánskolázeňskou kolonádou a v blízkosti je Metternichův zámek Kynžvart a rašeliniště na Kladské. O té někdy příště, výlet tam vřele doporučuji. Psi na vodítku do areálu mohou.

Otevřeno denně od 10.00 do 17.30 h.

Telefonické kontakty: park - tel. 354 621 377, kancelář - tel./fax 354 620 280

E-mail: info@boheminium.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám