Hlavní obsah

České dráhy rozšiřují nabídku pro cykloturisty i o zahraniční spoje

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy přepravují kola celoročně a celotýdenně, přesto i na železnici nyní začíná skutečná cyklistická sezóna: otevírají se půjčovny kol a roste zájem o přepravu jízdních kol.

Foto: Archiv ČD

Půjčovna elektrokol ČD v Mariánských Lázních

Článek

ČD vstupují do letošní sezóny s větším množstvím vozů upravených pro zjednodušenu přepravu jízdních kol formou spoluzavazadla, s větším množstvím vlaků, které nabízejí cyklistům vyšší přepravní kapacitu, i s novými cykloturistickými destinacemi.  

Na vrcholky hor, ale i do Varšavy a Bělehradu

"ČD nabízejí přepravu kol v regionální i v dálkové dopravě. Cykloturisté se tak snadno dostanou na výlet například na hřebeny Krušných hor, do Tanvaldu a Harrachova v Jizerských horách a Krkonoších, na oblíbené trasy v okolí Lipenského jezera a na Šumavě nebo na jižní Moravě. Vypravován je i speciální Cyklovlak Okoř z Prahy do Slaného a zpět. Snadná je přeprava s kolem na dálkových trasách z velkých měst do atraktivních turistických oblastí, například z Prahy, Brna nebo Ostravy do Jihočeského kraje, na jižní Moravu, do Českého ráje a Jizerských hor. Přímé vlakové spojení z ČR lze využít i do blízkosti řady známých dálkových cyklotras, např. do Lince, Vídně, Bratislavy a Budapešti na Dunajské cyklostezce, do Drážďan a Hamburku na Labské cyklostezce, do Mnichova na mezistátní cyklotrase Mnichov – Plzeň – Praha. Nově lze cestovat s jízdním kolem také do Varšavy nebo do Bělehradu, kde lze nastoupit na další atraktivní cyklotrasy," informoval mluvčí ČD a. s. Mgr. Petr Štáhlavský.

S kolem můžete také do zahraničí

K příhraničním zvýhodněným jízdenkám Skupinová víkendová jízdenka+DB, Celodenní jízdenka+DB, Libnet+ nebo Labe-Elbe, Skupinová víkendová jízdenka+Polsko, Celodenní jízdenka+Polsko lze dokoupit celodenní doklad pro jízdní kola.

Kola lze přepravit i dál do vnitrozemí našich sousedů, např. do Vídně, Villlachu, Budapešti, Košic, Berlína, Hamburku, Mnichova nebo Curychu. 

Kolo jako spoluzavazadlo

Bicykl jako spoluzavazadlo lze přepravovat ve vlacích, označených v jízdním řádu symbolem jízdního kola a v omezené míře i v dalších osobních vlacích, rychlících a expresech. Kolo si naložíte a vyložíte z označeného vozu sami. 

Cestujícím, kteří využijí více spojů a budou třeba i jen přestupovat nebo se tentýž den vracet, se vyplatí celodenní doklad. Druhou možností je tzv. úschova během přepravy. V tomto případě předáte a následně si vyzvednete kolo u služebního vozu zaměstnance drah. Zákazník pak sám cestuje v běžném voze pro cestující a kolo má pod dozorem vlakový doprovod Českých drah.

Další informace:

Reklama

Výběr článků

Načítám