Hlavní obsah

České dráhy otevírají v Olomouci expozici historických vozidel

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy se rozhodly zpřístupnit široké veřejnosti jedinečné exponáty železniční historie odstavené v deponii historických kolejových vozidel v Olomouci. Slavnostní zahájení se uskuteční v sobotu 4. srpna v 10 hodin.

Foto: Zbyněk Zlínský

Osud Rosničky je i ve vašich rukou, stále čeká na záchranu v podobě sbírky na opravu

Článek

Všechny exponáty jsou ve vlastnictví největšího českého  železničního muzea v Lužné u Rakovníka, které provozuje deponii v Olomouci. "Prostory deponie se nacházejí v Táborské ulici, kam se návštěvníci dostanou novým podchodem od hlavního nádraží," popsala cestu tisková mluvčí ČD Kateřina Subová.

K vidění zde budou parní lokomotivy, například populární  464.202 „Rosnička“. Ta momentálně není v provozu a čeká na rozsáhlou renovaci lokomotivního kotle. Stejně atraktivní je lokomotiva 534.0432 „Kremák“ z roku 1923, která v současnosti zajišťuje většinu nostalgických jízd Českých drah v Olomouckém kraji. K vidění budou také další exponáty, lokomotiva „Pilštyk“, „Bobina“ nebo čtyřnápravový „Krokodýl“.

České dráhy otevřou expozici  s doprovodnými akcemi v letošním roce ještě několikrát, nejbližší termín je 18. a 19. srpna.  V prvním ze zmíněných dnů,  18. srpna, nabídnou dráhy jízdy motorovým vozem z výstaviště Flora do muzea a zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám