Hlavní obsah

Česká stopa při objevování rakouských Alp 

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražská sekce rakouského Alpského svazu (Alpenverein) byla založena roku 1870 a již v roce 1887 spravovala 11 vlastních horských chat. Celkem patřilo 14 českým sekcím Alpského svazu v německy hovořících oblastech 37 horských chat, z nichž 24 bylo vybudováno na území dnešního Rakouska.

Foto: Ingrid Sieder

Cesta ke Karlovarské chatě

Článek

Sice z Čech, ale byli to Němci

Významným alpinistou, který se značně podílel na výstavbě a rozvoji horských chat v Rakousku, byl Johann Stüdl. Pražský rodák a obchodník (*1839, Praha - †1925, Salcburk) patřil k zakladatelům organizovaného alpinismu v Evropě a k velkým propagátorům horolezectví.

V roce 1868 postavil pod jižními stěnami Grossglockneru na sedle Fanatscharte ve výšce 2805 m. n. m. za své peníze první horskou chatu ve Východních Alpách, která se dodnes jmenuje Stüdlhütte. Byl iniciátorem vzniku hnutí horských vůdců, stanovil tarify a odměny pro horské vůdce – první spolek horských vůdců ve Východních Alpách vznikl v Kalsu pod Grossglocknerem v roce 1869.

Stal se spoluzakladatelem organizovaného horského svazu – v roce 1869 byl založen německý Alpenverein (DAV). V témže roce založil v Praze první organizovaný spolek alpinistů na území dnešních Čech – byla to sekce Prag DAV, kterou sám vedl 50 let.

Friedrich Simony zpřístupnil Dachstein

Česká stopa v historii alpinismu, kterou zanechal Stüdl, nebyla jediná. Dílo významného geografa a alpského průzkumníka, Stüdelova současníka Friedricha Simonyho je dnes velmi oceňováno.

Proslavil se díky průzkumu a turistickému zpřístupnění oblasti kolem Dachsteinu. V roce 1847 se mu zdařil zimní prvovýstup a tomuto pohoří zasvětil plných 50 let svého života.

Simony se narodil 30. listopadu 1813 v severočeském Hrochově Týnci a zemřel 20. července 1896 v St. Gallenu  ve Štýrsku. V roce 1842 vystoupil badatel poprvé na vrchol Dachsteinu, o pět let později se mu zdařil první zimní výstup. V roce 1843 zkusil Simony štěstí také jako literát: napsal prolog k lidové divadelní hře. O rok později se v domě knížete Metternicha seznámil s básníkem Adalbertem Stifterem.

Simony se stal známou osobností také díky zpřístupnění Dachsteinu pro turisty. Vytyčil cesty a vyznačil je, zřídil také první zajištěnou stezku ve východních Alpách a nechal zřídit nouzové úkryty a horské chaty. V oblasti Dachsteinu jsou po něm pojmenovány například chata Simonyhütte nebo horské sedlo Simony-Scharte. Na toulkách Simony průběžně tvořil kresby, na jejichž základě později tvořil akvarely.

V Alpách najdete řadu chat nesoucích jména českých měst - Pražská. Karlovarská, Liberecká, Varnsdorfská, Jablonecká, Brněnská... 

Reklama

Výběr článků

Načítám