Hlavní obsah

Česká judistická výprava za mořem bodovala. Knápek veze z Argentiny páté a Horák sedmé místo

Novinky, Jana Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Judisté z oddílu USK Praha se zúčastnili v neděli 13. března soutěže Panamerican Open v Buenos Aires v Jižní Americe. Tomáš Knápek se utkal ve váze do 100 kg a obsadil krásné 5. místo. Michal Horák vstoupil na tatami ve váze nad 100 kg, kde vybojoval 7. místo. Nyní absolvují soustředění v Riu de Janeiro.

Foto: Jana Horáková

Michal Horák a Tomáš Knápek na Panamericano OPEN 2016

Článek

První se utkal v Argentině Tomáš Knápek, který obsadil na soutěži 5. místo. „Hodně jsem se připravoval na první zápas. Na videích jsem si pečlivě nastudoval soupeře, jeho styl boje a jaké používá techniky,” přiznává český reprezentant.

„První body v zápase jsem získal za kontrachvat na techniku uchimatu a rozhodčí mi udělili druhé nejvyšší hodnocení wazari. Poté jsem hodil nožní technikou na nejmenší bodování yuko.” Z následného boje na zemi Tomáš přešel do škrcení a soupeři nezbývalo nic jiného, než se vzdát ve prospěch českého judisty.

Ve druhém zápase nemile překvapil Knápka soupeřův styl boje, ale i tak vše zvládl na výbornou. „Soupeř měl pravý úchop a z toho mě chytl do levého háku a snažil se o levou uchimatu. Překvapilo mě to, ale povedlo se mi kontrachvatem skórovat na ippon,” vzpomíná s úsměvem Knápek.

V semifinále začal Tomáš velmi dobře a dokázal si vybojovat yuko. Bohužel z dalšího steče si neohlídal soupeřovu techniku uranaga. „Snažil jsem se z toho dostat, ale nepovedlo se a já skončil na zádech.”

Z prohraného utkání přešel do boje o třetí místo, ve kterém bohužel podlehl na tresty. „Soupeř mě vždy nakopnul a snažil se mě strhnout k zemi. Nechápu, že mu to vycházelo a rozhodčí nezasáhli,” řekl rozhořčeně český judista.

Tomáš Knápek obsadil pěkné 5. místo a po dvou výhrách na soutěži může být se svým výkonem spokojený. 

Dalším českým zastoupením na soutěži byl Michal Horák, kterému se turnaj nepovedl. Startoval ve váze nad 100 kg a obsadil 7. místo.

„Nechci, aby to vypadalo jako výmluva, ale zřejmě jsem neudělal dobrý dojem na místní rozhodčí. Některé jejich výroky si do teď nedokážu vysvětlit,” začal s komentováním Michal Horák.

„S Ekvádorcem jsem hodil yuko, které mi z nepochopitelných důvodů rozhodčí následně sebrali. Svým aktivním bojem jsem si vybojoval dva tresty pro soupeře a dvacet vteřin do konce rozhodčí připsali Ekvádorci yuko, které podle mého názoru dostat neměl,” řekl s lítostí Horák.

Michal se i po prohraném zápase díky volnému kolu dostal do oprav, kde nastoupil proti Mexičanovi. „První trest opravdu nevím za co, ale druhý jsem dostal poté, co jsem soupeře hodil nožní technikou na břicho,” smutně dodává Michal nad zvláštními výroky rozhodčích. Trest se totiž v judu dostává za neaktivitu a vyhýbání se boje, nikoliv za nepodařené techniky.

Dále se v zápase odehrála situace, která završila podivné chování rozhodčích. „Zkusil jsem nastoupit na techniku dozadu, kterou Mexičan ustál, a já ihned přešel na techniku dopředu. Po celou dobu útoku jsem držel gross grip, neboli jednostranný úchop. Když už jsem cítil, že soupeř poletí, tak rozhodčí náhle zápas přerušili a mě potrestali za jednostranný úchop.”

Pravidla juda však jasně stanovují, že jednostranný úchop lze používat v době útoku a tak nebyl důvod trestat Horáka. „Je to úhel pohledu a rozhodnutí rozhodčích musím respektovat. Je to sport a já musím příště předvést lepší výkony,” zhodnotil Horák své působení v Argentině.

Další informace naleznete na Michal Horák & JUDO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám