Hlavní obsah

Čerti měli v Mikulově smůlu

Novinky, Dana Smrčková

Mikuláš měl při nedělním nadělování na mikulovském Náměstí plno práce. Zato čerti odtáhli s prázdnými pytli. V Mikulově totiž žijí samé hodné děti.

Foto: Martin Tesařík
Článek

Příjezd Mikuláše a jeho pomocníků předznamenalo několik vystřelených rachejtlí. „Konečně jsem dorazil do Mikulova, to vám povím, jinde tak hodné děti nejsou,“ přivítal ratolesti Mikuláš.

Nejdřív si k sobě zavolal starostu města, Rostislava Koštiala, aby dal pokyn k rozsvícení vánočního stromu. Ale ani on nevyvázl bez krátké básničky, za kterou si odnesl lízátko. Stejné jako dostali ti nejmenší v kočárcích, které obešli okřídlení a rohatí souputníci. Pak už přišli na řadu předškoláci a maratón říkanek a písniček. Sladké balíčky tak brzy našly své mlsné jazýčky.

Na zahřátí podával anděl nebeský čaj všem dětem zdarma, pro dospělé tekl proudem punč, svařák, horká medovina i kakao s rumem. Komu vyhládlo, mohl si nad ohněm opéct čertovský špekáček, někoho zase zlákaly zabíjačkové speciality, teplé langoše nebo sladké perníčky.

Bohatý sortiment nabídlo i Centrum ekologické výchovy Pálava. „Malým návštěvníkům rozdáváme teplý čaj s bio medem a citronem, ostatním nabízíme dobrůtky ve fair trade. Třeba kakao, kávu, čokoládu, čaj, ovocné tyčinky i bonbóny,“ vyjmenovala Eva Řezáčová.

Za mikulášského veselí se rovněž otevřely dveře Městské galerie, kde se do 22. prosince uvelebila výstava s názvem hraček a panenek za posledních padesát let. A u pódia se objevila modrá schránka s nápisem Ježíškova pošta. „Děti do ní můžou házet svá přáníčka a dopisy Ježíškovi až do Štědrého dne,“ prozradila Sylva Chludilová ze společnosti Mikulovská rozvojová, která Mikulášskou nadílku organizačně zajišťovala.

Pohádkové bytosti se rozloučily tanečkem a spěchaly za dalšími dětmi. Druhou adventní neděli měly přeci jen dost napilno. Tak zase za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám