Hlavní obsah

Černý elegán o váze čtvrt tuny dorazil do synagogy v Dobrušce, byl to koncert bez jediného tónu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože nezazněl jediný tón, dalo by se říci, že v synagoze v Dobrušce proběhl 10. května kolem půl druhé odpoledne klavírní koncert. Tak se dá totiž nazvat přeprava zbrusu nového pianina zakoupeného městem Dobruška do stylově zrekonstruovaného objektu na Šubertově náměstí.

Foto: Dana Ehlová

Na první pohled velice elegantní nástroj bude ode dneška sloužit koncertním účelům v synagoze v Dobrušce.

Článek

Vedení města  F. L. Věka vyslyšelo prosbu Základní umělecké školy v Dobrušce a pořídilo do prostoru s mimořádnou akustikou, kde zuška často pořádá koncerty svých žáků, nové pianino, které bylo právě v tento den dopraveno na místo.

Na první pohled velice elegantní nástroj budou využívat v rámci svých vystoupení nejen žáci umělecké školy, samozřejmě poslouží i při dalších hudebních akcích v synagoze. Pianino vzniklo v kraji, kde bude také sloužit svému účelu, Dobruška se totiž rozhodla pro královéhradeckou značku Petrof. 

Vraťme se ještě k již zmíněnému koncertu bez jediného tónu. Transport nástroje, pro jehož závěrečnou, ale určitě i úvodní, fázi využila specializovaná firma moderní techniku, tento příměr zcela jednoznačně vystihuje.

Po příjezdu do Dobrušky se pianino o váze více než čtvrt tuny velmi rychle ocitlo na pásovém vozítku, pod bedlivým dohledem obsluhy hladce překonalo zvýšený vstup do synagogy, aby se na posledních pár metrů ocitlo na malé plošině s kolečky a vzápětí skončilo na místě určení.

Sledovat práci Jarmila a Valerie Hynkových, kteří se stěhováním pian zabývají už více než deset let, lze označit za zážitek sám o sobě. Takřka bez slov, ovšem dokonale sehraní přepravují tyto nástroje po celé republice a mimo to je i restaurují. Jejich pásové vozítko prý už dopravilo pianino i do sedmého patra a za jeden den firma zvládla stěhování - sečteno dohromady - až do čtyřicátého podlaží.    

Reklama

Výběr článků

Načítám