Hlavní obsah

Centrum pro rodinu Vysočina doprovází pěstounské rodiny

Novinky, Ing. Slávka Dokulilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední roky prošla náhradní rodinná péče (NRP) mnohými změnami. Z pěstounských rodin a pěstounů na přechodnou dobu se vytvořil tým profesionálů, a náhradní rodinná péče se stala jejich zaměstnáním. Snaha je o to, aby děti měly větší možnost vyrůstat v rodině mimo ústavní péči.

Článek

Činnost doprovázející organizace, tak jako Centrum pro rodinu Vysočina, se dotýká i tématu náročnosti tohoto povolání či lépe poslání. Z důvodu profesionalizace pěstounů a zároveň náročnosti tohoto povolání, vznikly již dříve organizace, které se zabývají doprovázením náhradních rodin.

Centrum pro rodinu Vysočina se v rámci NRP angažuje v oblasti podpory a kontroly dlouhodobých pěstounů a pěstounů na přechodnou dobu. Organizuje celou řadu vzdělávacích akcí a poradenství, kde se pěstouni navzájem podporují, motivují a předávají si zkušenosti.

Kontrolní činnosti se v Centru pro rodinu Vysočina zaměřují na zájmy dítěte a jeho ochranu i zájmy a ochranu pěstouna. Zejména jde o řešení problémů, které se týkají docházky do základní školy, puberty, agresivity, útěky z domova apod. Další aktivity jsou klubové programy pro děti, hlídání dětí, tábory, rodičovské skupiny, poradenství.

„Doprovázející organizace je výhodná zejména ve svém individuálním přístupu, v tom, že klíčový pracovník zná „svou“ rodinu velmi dobře a dokáže proto velice rychle a efektivně reagovat na změny či krizové situace,” uvedla Eva Kucharská, klíčová pracovnice z Centra pro rodinu Vysočina.

I přesto, že je pěstounská péče velmi náročná a mnohdy dlouhodobě bez pozitivní zpětné vazby od dítěte, je velmi užitečná a prospěšná. Dětem, které by jinak vyrůstaly v ústavní péči, dává možnost plnohodnotně naplnit svůj život. Mají se o koho opřít. Organizace, zabývající se doprovázením pěstounských rodin, podporují, pomáhají nejen dětem, ale i pěstounům. Řešení problémů či předcházení rizikům je díky doprovázející organizaci daleko jednodušší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám