Hlavní obsah

Cenami ověnčená hra o Slánské se dočkala rozhlasové adaptace

Novinky, Robert Rohál

Český rozhlas Vltava uvede 1. října premiéru rozhlasové inscenace S nadějí i bez ní, kterou v ostravském studiu Českého rozhlasu připravila Eva Lenartová. V režii Petra Gábora účinkují Alena Sasínová-Polarczyk, David Viktora, Jan Fišar, Norbert Lichý a další ostravští herci.

Foto: Robert Rohál

Režisér Peter Gábor a herečka Alena Sasínová - Polarczyk v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Článek

Hra S nadějí i bez ní, jejímž autorem je Tomáš Vůjtek, se jako divadelní inscenace s Alenou Sasínovou-Polarczyk v hlavní roli hraje na jevišti ostravské Komorní scény Aréna. Text vychází ze vzpomínek Josefy Slánské, vdovy po popraveném generálním tajemníkovi ÚV KSČ Rudolfu Slánském.

O tom, že je hra úspěšná, svědčí prestižní Cena Marka Ravenhilla stejně jako dvě nominace na Cenu Alfreda Radoka. Přitom pro Alenu Sasínovou-Polarczyk, která získala Cenu Českého divadla za nejlepší výkon sezóny v roli Slánské, byla ve hře i Cena Thálie, nakonec však zůstala v širší nominaci.

Není tedy divu, že se nakonec - po dlouhých a náročných přípravách - začala rozhlasová adaptace hry v prvním červencovém týdnu točit, za zvukařským pultem zasedla zkušená Hana Plecháčková.

"O rozhlasové inscenaci jsme s Petrem Gáborem a Evou Lenartovou hovořili někdy v roce 2010, a tak jsem pochopitelně netrpělivě čekala, zda se vedení v Praze rozhodne tuto hru realizovat," vzpomíná herečka Alena Sasínová-Polarczyk, která i v rozhlasové inscenaci S nadějí i bez ní hraje hlavní roli.

"Po zaznění souhlasu jsem výskla radostí, ale zároveň mne opanoval strach a obrovská odpovědnost, neboť jsem Slánskou hrála od roku 2011 na jevišti a nedokázala jsem si představit, jak obtížné pro mne bude opustit divadlo. A bylo! Jiné režijní vedení, jiní kolegové a jenom mikrofon... Rozhlasové hraní je velmi náročná disciplína, kterou miluji, potřebuje dokonalé profíky, mně se jich dostalo hojně a ve studiu jsem si pány Viktoru, Fišara a Lichého užívala plnými doušky a byla jsem na výsost šťastná, za což děkuji celému realizačnímu týmu a klaním se jejich stoprocentní přípravě a práci. Těším se na premiéru. Snad to ocení i posluchači," dodala herečka Alena Sasínová-Polarczyk.

Vedle ní uslyší rozhlasoví posluchači Davida Viktoru a Jana Fišara. V dalších rolích účinkují Stanislav Šárský, Norbert Lichý, Miroslav Rataj, Anna Cónová, Tomáš Jirman, Renáta Klemensová, Vladimír Polák a další.

"Pro mne to bylo setkání se zajímavým tématem, netradiční textovou formou a se skvělými hereckými osobnostmi. Vnitřní monolog Josefy Slánské se prolíná s reálnými životními setkáními a rekonstrukcí policejního výslechu. Velmi drsná, ale pravdivá zpráva o hrůzách komunistického režimu. Doufám, že zarezonuje v uších pamětníků i mladé generace," uzavřel režisér Peter Gábor.

Premiéru rozhlasové hry S nadějí i bez ní odvysílá Český rozhlas Vltava v úterý 1. října od 21.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám