Hlavní obsah

Cena Premia Bohemica byla obnovena

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská zemská knihovna v Brně byla pověřena ministrem kultury Danielem Hermanem obnovit a nadále udělovat cenu Premia Bohemica. Cena je určena zahraničnímu bohemistovi, který se ve své zemi zasloužil ve výrazné míře o propagaci české literatury.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna v Brně

Článek

Cenu udělovala do roku 2001 nadace Český literární fond, v letech 2002 až 2011 Obec spisovatelů. Po pětileté přestávce bude cenu udělovat Moravská zemská knihovna v Brně.

Obnovením udílení ceny vyjadřuje ministerstvo kultury úctu k práci zahraničních bohemistů, kteří prostřednictvím české literatury pomáhají šířit povědomí o české kultuře a společnosti a upevňovat pozici České republiky ve světě.

Zatím poslední cenu Premia Bohemica získal v roce 2011 polský básník, spisovatel a překladatel Andrzej Czcibor-Piotrowski. Nový laureát bude vyhlašován vždy na bohemistickém semináři. Letos se tento seminář uskuteční ve dnech 9. až 13. července v Českých Budějovicích.

Nominace na cenu spolu se zdůvodněním návrhu je možné posílat do 15. května 2017 na adresy premiabohemica@mzk.cz nebo Moravská zemská knihovna, Premia Bohemica, Kounicova 65a, 601 87 Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám