Hlavní obsah

Calma zve na Lázeňskou abecedu

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, jaká vládla móda v největších moravských lázních před 100 lety? Jak se lázeňští hosté strojili, jaká vládla etiketa, co se hrálo na kolonádě, kdo lázně navštěvoval a jak se lidé v lázních bavili?

Foto: Archív Calmy

Členové okrašlovacího spolku Calma jsou prostě styloví

Článek

Pak přijďte do Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze v sobotu 20. října od 19 hodin shlédnout komentovanou módní přehlídku Lázeňská abeceda historických lázeňských modelů a ochutnat lázeňské speciality. Program připravil Luhačovický okrašlovací spolek Calma.

V luhačovických lázních si na počátku 20. století, kdy v módě vládla secese, dávala během letní sezony dostaveníčko společenská smetánka, čeští a slovenští umělci, jako byli Leoš Janáček, Dušan Jurkovič, bratři Mrštíkové a Uprkové, Adolf Heyduk, Alois Jirásek, Otokar Březina, Antonín Slavíček, Stanislav Lolek, a další. Umělci přispívali k věhlasu lázní, často také lázeňské prostředí volili jako pozadí svých obrazů, románů, povídek a skladeb.

Akce představí proměny stylu oblékání v době největšího rozmachu lázní Luhačovic, kdy byly letním kulturním centrem české společnosti, a ilustruje je na fotografiích z luhačovické kolonády, reklamních materiálech, ukázkách z dobových módních žurnálů a novinových zprávách.

Reklama

Výběr článků

Načítám