Hlavní obsah

Byl sobotní vichr na Liberecku jen silná bouře, nebo i malé tornádo?

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následky sobotní rychlé a velmi silné bouře, která se prohnala Libereckem, se budou odstraňovat ještě několik dní. Stovky domácnosti zůstávají ještě v neděli bez elektrického proudu.

Foto: Jana Vančatová

Vítr odnesl i střechu hospodářské přístavby a pobořil i její štítové zdi

Článek

Oblast Rádla, Miliřů i rekreační oblasti u rybníku Tajchmil bude pravděpodobně opět připojena, podle sdělení majitele restaurace na Mojžíšově prameni, k dodávkám elektrické energie až v pondělí.

Z příjezdové komunikace již byly v neděli dopoledne popadané, mnohdy letité stromy, odstraněny. Následky sobotního vichru však jsou stále viditelné. Sílu větru dokazuje i odnesená  střecha malé hospodářské stavby u posledního domu nad Vratislavicemi a poboření jejích štítových zdí.

Desítka mužů s pilami stále ještě odklízela v nedělním dopoledni nejen padlé stromy, ale i ty, které „jen“ byly nalomené či hrozily pádem na komunikaci; lesníci odhadovali, že je zde čeká práce ještě několika dní. Následky v lese samotném se budou odstraňovat mnohem delší dobu.

Silné poryvy větru udeřily jen v několika jeho pásech, zejména podél lesních cest. To, jak a kde byly některé mohutné staleté stromy polámané, mohlo způsobit i cosi jako malé tornádo.

Vidět na vlastní oči následky toho, před čím jsme se snažili uniknout, byl pocit, při kterém mrazilo v zádech. Tím spíše, že v sobotu v této oblasti dokonce musel zasahovat i vrtulník záchranné služby. Podle místních chalupářů lékař musel by spuštěn na laně a tímto způsobem byli transportování i dva zranění. Sanitka kvůli kalamitě nemohla až k místu zásahu dojet.

Že se jednalo víceméně o lokální „pohromu“, dokládá i to, že v samotných Vratislavicích nad Nisou, vzdálených několik set metrů, však příliš vážné následky bouře nezanechala; převážně se jednalo o popadané větve. Horší následky však zaznamenaly na Jablonecku a Českodubsku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám