Hlavní obsah

Budova kladenského divadla stojí už 101 let

Novinky, Petra Kulhánková

O nadcházejícím víkendu uplyne 101 let od otevření divadelní budovy v Kladně. Slavnostní otevření připadlo v roce 1912 na 11. a 12. května, což byla i tenkrát sobota a neděle.

Foto: T. Glasberger
Článek

Tehdejší kladenský starosta MUDr. Jaroslav Hruška napsal ke slavnostnímu otevření divadla hru, jejímž tématem byla historie kladenského městského znaku. Jmenovala se příznačně Znak. Ve hře účinkovali členové kladenských divadelních spolků, protože profesionální soubor tehdy Kladno ještě nemělo.

Na programu byla dále předehra k Libuši od B. Smetany, starostův projev a předehra ze scénické hudby k Vrchlického Noci na Karlštejně od Zdeňka Fibicha. Celá akce tehdy začínala v půl deváté večer a opakovala se ještě jednou v neděli odpoledne.

Kladno se tak stalo po Praze, Plzni a Brně čtvrtým městem v Čechách, které tehdy mělo stálé, tzv. kamenné divadlo. To se propůjčovalo hostujícím divadelním společnostem, ale také k pořádání koncertů a přednášek. K ustanovení profesionálního souboru totiž došlo až o tři roky později.

Myšlenka postavit v Kladně kamenné divadlo pochází z konce 19. století. Povolení ke stavbě bylo vydáno 13. července 1910, kopání základů začalo 19. července a slavnostní položení základního kamene se konalo 18. září 1910. Akustika divadla se zkoušela 15. prosince 1911 a kladenské veřejnosti bylo divadlo předáno ve dnech 11. a 12. května 1912. Teprve po dostavbě druhého patra, po 1. světové válce, získala budova dnešní vnější vzhled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám