Hlavní obsah

Budoucí varhaníci ze ZUŠ v Dobrušce pomohou zachránit královský nástroj v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Poslední dubnovou středu začne v kostele sv. Prokopa v Přepychách letošní cyklus benefičních koncertů, jejichž výtěžek je určen na závěrečnou, třetí etapu celkové obnovy varhan, postavených roku 1872 rychnovským varhanářem Amandem Hanischem. Stylově ho zahájí mladí adepti hry na královský nástroj.

Foto: Ivan Bok

Varhany v Přepychách před zahájením rekonstrukce.

Článek

Koncert se uskuteční "v režii" pedagogů a žáků Základní umělecké školy Dobruška, kteří již podruhé pomohou svým uměním zachránit cenný královský nástroj na kůru přepyšského kostela pro příští generace.

Zvláštností benefičního koncertu, konaného 26. dubna, bude skutečnost, že na něm zazní varhany samotné, neboť píšťaly, píšťalnice, měch i převážnou část dalších "hracích" komponentů tohoto nástroje varhanář Ivan Bok se svými spolupracovníky zrenovoval už během minulého roku. Dění na kůru bude navíc přenášeno na promítací plátno umístěné v presbytáři, což jistě umocní dojmy všech návštěvníků.   

Spolu s pedagogy Vladimírem Jelínkem, který posluchačům nabídne varhanní improvizace na přání, a Lukášem Koblásou, členem spolku PROVARHANY, se představí studenti hry na varhany ze Základní umělecké školy v Dobrušce Kateřina Petrová, Lucie Šitlerová, Jan Preclík a Jan Slavkay se skladbami Johanna Sebastiana Bacha, dále romantických francouzských skladatelů Césara Francka a Léona Boëlmanna. Jako host vystoupí trumpetista Miloš Zahradník se skladbami intrádového baroka.   

Na organizaci benefičních koncertů v Přepychách, které si získaly velkou řadu příznivců a prostřednictvím dobrovolného vstupného obohatily sbírkové konto již o více než 150 tisíc korun, se podílí obec Přepychy, místní kulturní komise a spolek PROVARHANY. 

Vystoupení pedagogů a žáků dobrušské „zušky” začíná v kostele sv. Prokopa v 18 hodin a pořadatelé věří, že výtěžek této benefice bude dalším významným počinem k dokončení závěrečné etapy celkové rekonstrukce královského nástroje v Přepychách.    

Reklama

Výběr článků

Načítám