Hlavní obsah

Broumovský klášter chystá speciální prohlídky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se poprvé v historii v broumovském klášteře ochutnávalo nejen víno, ale i burčák - různé příchutě tohoto moku z místních vinoték a od moravských vinařů. Na následující sobotu (28. září) má klášter k Svatováclavským slavnostem v Broumově přichystánu speciální prohlídku věnovanou o sv. Václavovi.

Foto: klášter Broumov
Článek

Nejstarší zmínka o výrobě vína pochází z období mezi 6000 až 5000 př. n. l. Zásadním podporovatelem vína se stala ve středověké Evropě katolická církev, která ho používala pro oslavu katolické mše. V dobách politické nestability se vinařské postupy udržovaly a rozvíjely právě v křesťanských klášterech, které měly dostatek zdrojů, bezpečné zázemí a zájem na zvyšování kvality svého vína.

Počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě se datují do 2. století, i když důkazy o výsadbě vinic v této oblasti jsou až z přelomu 8. a 9. století.  

Velký vliv na rozvoj vinic mělo středověké křesťanství. Od 12. století byly zakládány kláštery, které vysazovaly vinnou révu. Moravští vinaři byli podporování i za vlády Karla IV., který mladé vinice osvobodil od daní. Zlatý věk moravského vinařství nastal v 16. století a vrcholil kolem roku 1820, kdy bylo na Moravě skoro 30 000 hektarů vinic. Moravská vína se stala známá  doma, i v zahraničí. 

Na ochutnávku kvalitních burčáků pozval poprvé i benediktinský klášter v sobotu 21. září. Degustace nejlepších českých a moravských vín v unikátních prostorách klášterní sklepů, kde se nachází vinná galerie, je možná stále. Všechny ochutnávky vede zkušený someliér, který ke každému z ochutnávaných vzorků podá odborný výklad.

V hlavní roli sv. Václav

Probíhající Svatováclavské slavnosti v sobotu 28. září nabídnou od 9 hodin na Mírovém náměstí Svatováclavský jarmark.

Na programu budou i speciální prohlídky, které možní dovědět se více o sv. Václavovi, patronovi české země. V doprovodu Lotranda se uskuteční od 13.30 a 15.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám