Článek
Nejstarší zmínka o výrobě vína pochází z období mezi 6000 až 5000 př. n. l. Zásadním podporovatelem vína se stala ve středověké Evropě katolická církev, která ho používala pro oslavu katolické mše. V dobách politické nestability se vinařské postupy udržovaly a rozvíjely právě v křesťanských klášterech, které měly dostatek zdrojů, bezpečné zázemí a zájem na zvyšování kvality svého vína.
Počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě se datují do 2. století, i když důkazy o výsadbě vinic v této oblasti jsou až z přelomu 8. a 9. století.
Velký vliv na rozvoj vinic mělo středověké křesťanství. Od 12. století byly zakládány kláštery, které vysazovaly vinnou révu. Moravští vinaři byli podporování i za vlády Karla IV., který mladé vinice osvobodil od daní. Zlatý věk moravského vinařství nastal v 16. století a vrcholil kolem roku 1820, kdy bylo na Moravě skoro 30 000 hektarů vinic. Moravská vína se stala známá doma, i v zahraničí.
Na ochutnávku kvalitních burčáků pozval poprvé i benediktinský klášter v sobotu 21. září. Degustace nejlepších českých a moravských vín v unikátních prostorách klášterní sklepů, kde se nachází vinná galerie, je možná stále. Všechny ochutnávky vede zkušený someliér, který ke každému z ochutnávaných vzorků podá odborný výklad.
V hlavní roli sv. Václav
Probíhající Svatováclavské slavnosti v sobotu 28. září nabídnou od 9 hodin na Mírovém náměstí Svatováclavský jarmark.
Na programu budou i speciální prohlídky, které možní dovědět se více o sv. Václavovi, patronovi české země. V doprovodu Lotranda se uskuteční od 13.30 a 15.30 hodin.