Hlavní obsah

Brno účtující, kniha o stále otevřené minulosti

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávná minulost, se kterou se stále nemůžeme vyrovnat. Hlavně ti dříve narození, kteří tu dobu prožili, i ti další, kteří ji znají z vyprávění. Hrůzná nacistická okupace poznamenala několik generací, města prožívala německou nadvládu poměrně hůře, zde se velmi rychle projevily lidské charaktery.

Foto: Host Brno
Článek

Ale ty se také vydraly na povrch na konci války, a i bezprostředně po ní.

Publikace Brno účtující autorů Alexandra Brummera a Michala Konečného navazuje na Brno nacistické, na hnědou a černou vládu v moravské metropoli. Je středním článkem řady knih o Brnu, třetím je Brno stalinistické.

Na konci války se role vyměnily, Němci dostávají na všech frontách na frak. Do Brna přijíždí prezident Edvard Beneš a pronáší tu velmi zásadní projev o vyrovnání se s Němci a kolaboranty. Projev velmi emotivní, který dal podnět k událostem popisovaným v knize. Pro mnohé se konec války stal výzvou k zúčtování, násilí, rabování. Oko za oko, zub za zub bylo heslem dne.

Němci s českým elementem počítali pouze jako s výrobní základnou, s perfektně udržovanou mašinérií, nyní i zcela ovládanou „novým německým pořádkem”. Hantec už nebyl v jejich dalším plánu.

Zásadní dva roky

Autoři tentokrát chtějí připomenout místa spojená s léty 1945—1946, tedy s dobou, která se nesla v duchu účtování s kolaboranty, nacisty a Němci vůbec. Přestože průvodce zahrnuje pouze dva roky, jde o období, které je pro historii Brna zcela zásadní.

Účtování zde proběhlo velmi tvrdě. Kromě proslulého divokého odsunu se nenávist vůči Němcům odrážela mimo jiné v drsném zacházení v několika internačních táborech, kde brněnští Němci čekali na odchod z republiky.

Nuceným vysídlením německého obyvatelstva se spolu s likvidací židovské komunity během války jednou provždy změnila tvář původně mnohonárodnostního města, což ovlivňuje podobu Brna do současnosti. Publikace je doplněna dobovými fotografiemi a ilustracemi.

Vydalo nakladatelství Host Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám