Hlavní obsah

Brno kvůli popelnicím mění vyhlášku. Pomůže to?

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada města Brna projednala v úterý 26. ledna nové znění vyhlášky o systému nakládání s komunálním odpadem. Hlavním důvodem, proč se současná vyhláška upravuje, jsou popelnice, lemující řadu brněnských ulic. Majitelé domů budou muset nově popelnice přemístit z chodníků na svůj pozemek.

Foto: Jiří Smutný

Před domem č.358 na Coufalíkově náměstí v Židlochovicích lze popelnic napočítat celkem 13.

Článek

„Často čelíme výtkám občanů, že se jim nelíbí ulice trvale poseté popelnicemi, tedy nejen v den svozu,“ říká náměstek primátora města Brna Martin Ander. „S tím je nutno souhlasit. Veřejný prostor včetně chodníků má jistě sloužit k příjemnému pobytu, nikoli k trvalému odkládání soukromého odpadu.“

Obdobná vyhláška platí již v řadě měst České republiky. Například v Praze již od roku 2007. Novou vyhlášku projedná brněnské zastupitelstvo na svém zasedání 2. února. Pokud ji schválí, bude to zřejmě v pořádku.

Otázkou ale zůstane, jak řešit případy, kdy popelnice z chodníků nezmizí. Takový přístup některých majitelů domů není vyloučen. Například v Židlochovicích již trvalé umístění popelnic před domy vyhláškou zakázáno je, ale přesto před některými domy stojí stále.

Reklama

Výběr článků

Načítám