Hlavní obsah

Brněnský mamut oslaví devadesátiny

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejnost se může těšit na 1. května, kdy se celý den bude v pavilonu Anthropos slavit 90. výročí zrození mamuta. Zájemci si mohou zkusit vzpírání mamutí kosti, cestu do nitra mamuta nebo prvomájový polibek pod chobotem, o kterém se pořadatelé domnívají, že by se mohl stát novou brněnskou tradicí.

Článek

Nebude chybět vlastní gratulace mamutovi, světelná show s divadelními efekty v podání členů Národního divadla Brno a na závěr vystoupení rockové skupiny Animal Farm.

U zrodu mamuta stál profesor Karel Absolon se svými spolupracovníky, který výstavu Člověk a jeho rod připravil. Tato výstava byla součástí Výstavy soudobé kultury. Model mamuta je v životní velikosti (vysoký 3,5 metru) a je doprovázen mládětem.

Model byl poprvé sestaven v roce 1926 v Moravském zemském muzeu v Biskupském dvoře. Veřejnosti byl poprvé představen na brněnském výstavišti při zahájení výstavy Člověk a jeho rod 26. května 1928. Ve svém současném působišti v Brně-Pisárkách je od roku 1962.

Reklama

Výběr článků

Načítám