Hlavní obsah

Brněnský hotel International slaví pětapadesátiny

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejstarších brněnských hotelů byl pro veřejnost otevřen právě před 55 lety, 29. června 1962. Luxusní čtyřhvězdičkový hotel je situován v ideální poloze v centru města pod hradem Špilberk. Nabízí klasické dvoulůžkové pokoje i prezidentské apartmá pro 4 osoby o ploše 250 metrů čtverečních.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Hotel je jedním z nejvýznamnějších a nejzachovalejších realizací takzvaného bruselského stylu u nás (ve stejném stylu byl postaven i další brněnský hotel Continental). Původní návrh vypracoval v roce 1957 architekt Vilém Kuba.

Stavba byla realizována v letech 1959 - 1962 podle projektu architektů Arnošta Krejzy a Miloše Kramoliše, kteří částečně vyšli z Kubova návrhu. Spoluautory projektu byli Zdena Kopecká, Miroslav Brabec, Jiří Kadeřávek a Zbyšek Kašpar.

V době otevření měl jedenáctipodlažní hotel 301 pokojů, dnes je jich 234. V letech 1987 až 2013 byl veden jako kulturní památka. Na žádost majitele byla památková ochrana zrušena.

Kolik v hotelu přespalo významných osobností, to už asi nikdo nespočítá. K nejvýznamnějším patří jistě britská královna, najednou zde bylo ubytováno i 15 prezidentů ze střední a východní Evropy. Pamětníci šedesátých let a příznivci motorismu si asi vzpomenou, že zde v dobách konání Velké ceny Československa s oblibou přespával patnáctinásobný mistr světa Giacomo Agostini.

Vedení hotelu se rozhodlo oslavit výročí hotelu dobročinnou akcí. Jak informoval ředitel Internationalu Radim Bartoněk, na fond Krtek bude věnována částka, kterou hotel získá za jeden ze svých pokojů do konce tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám