Hlavní obsah

Břízy v Tyršově ulici v Hrušovanech končí, vystřídají je javory

Novinky, Jiří Smutný

Tyršova ulice v Hrušovanech u Brna je dnes prakticky neprůjezdná. Důvodem je likvidace všech letitých bříz, které v ulici stojí.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Vedení obce o odstranění celé aleje rozhodlo po zjištění, že stromy jsou ve špatném zdravotním stavu. Značná část z nich na tom byla tak zle, že jejich pokácení nesneslo odkladu. „Z toho důvodu obec přistoupila k celkové obnově stromořadí,“ uvedl první místostarosta Hrušovan u Brna Pavel Kadlec.

Stromy budou odstraněny nejpozději do středy 25. března. Do té doby žádá vedení obce občany o trpělivost a opatrnost, neboť průchodnost a průjezdnost celé ulice bude částečně omezena.

Po odstranění starých bříz zůstane ulice beze stromů jen dočasně. Už na letošní podzim je naplánována výsadba celkem devatenácti nových stromů.

„Vysazeny budou ty, které lépe vyhovují daným podmínkám, snášejí sucho, nepříliš kvalitní půdu a jejich kořeny by neměly prorůstat do kanalizace, která se v pásu zeleně nachází,“ vysvětlil Kadlec.

Jako optimální druh byl vybrán javor babyka (Acer campestre „Elsrijk“). Kdo tento strom nezná a bude chtít vidět, jak vypadá, může si ho prohlédnout přímo v Hrušovanech. Třináct exemplářů těchto menších a štíhlejších javorů bylo vysázeno vloni na podzim u obchvatu k průmyslové zóně.

Vedení obce tak pokračuje v bohulibém trendu při péči o zeleň, kdy nejen kácí, ale i vysazuje. Za posledních pět let bylo vysázeno více než pět set různých stromů a keřů.

Reklama

Výběr článků

Načítám