Hlavní obsah

Břeclavští výtvarníci oslavují výstavou Spirála

Novinky, Jitka Sobotková

Deset let spolu břeclavští výtvarníci tvoří, vystavují a pořádají kulturní akce. A desetiletí existence svého Sdružení břeclavských výtvarníků oslaví výstavou. V bývalém břeclavském cukrovaru ve čtvrtek 12. září v 17 hodin začíná vernisáž výstavy nazvané Spirála.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Umělci v cukrovaru představí průřez díla za uplynulou dekádu s akcentem na současnou tvorbu a dají nahlédnout také do svých ateliérů a života spolku. Vždyť mají na co vzpomínat – Artšrot, Limpín či bezpočet sólových výstav patří neodmyslitelně ke kulturnímu koloritu kraje.

Sdružení břeclavských výtvarníků jako jediná existující výtvarná skupina okresu podstatně přispívá k dobrému jménu Břeclavi nejen za hranicemi města či okresu, ale i celé České republiky. Svědčí o tom výstavy v Rakousku, Švédsku či mezinárodní akce typu Břeclavský umělecký salon.

„Výroční výstavu jsme nazvali Spirála. Ta totiž představuje velmi starý symbol, který je úzce spjatý s kruhem a pohybem, který míří buď směrem ke středu, nebo z něj naopak vychází. Spirála se tak spojuje s věčným plynutím života a jeho zavinutím nebo rozvinutím. Připadlo nám to pro náš spolek a jeho vývoj příhodné," vysvětlila mluvčí spolku Martina Sanollová.

Sdružení vzniklo v roce 2003, kdy se uvolnila místnost na místním „Školáku“, což byl podnět k ustanovení stálé skupiny. Jejího vedení se ujal Ivan Hodonský, který pod svou taktovkou do dnešního dne sdružuje patnáct členů.

"Jsou to Milan Bruchter, Eva Černohorská, Pavel Doležal, Jaroslava Garšicová, Jiří Holásek, Oldřich Hutter, Pavla Chládková, Libor Juřena, Karel Křivánek, Miroslav Mráz, Lenka Neuhauserová, František Schulz, František Šulák, Božena Uhrová, a Luděk Vlach," vyjmenovala členy SBV tajemnice spolku Martina Sanollová.

Je již tradicí, že výtvarníci vždy Břeclavi představují i nové tvůrce, kteří s nimi ještě nevystavovali nebo jsou známí v jiném kontextu. Letos pozvali Ludmilu Olejovou, Antonína Průdka, Ivonu Jandákovou, Radka Důbravného, Markétu Krejčí a Pavla Nováčka.

Výstavu lze navštívit každou sobotu a neděli odpoledne až do 6. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám