Hlavní obsah

Bouře Fabienne vyvrátila na Libavé mohutnou památnou jedli

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní večerní řádění bouře Fabbiene zasáhlo i lesy ve správě Vojenských lesů a statků. Škody se předběžně odhadovány na 20 tisíc metrů krychlových dříví. Ztráty nedosahují ani objemu, který ve vojenských lesích v loňském říjnu zanechal orkán Herwart. Vyvrátila ale 38 metrů vysokou vzácnou jedli bělokorou.

Foto: VLS

Vyvrácená jedle

Článek

Škody jsou celkem malé

„Většinou se jedná o roztroušené škody, což také ztěžuje jejich přesný odhad, ale z předběžného monitoringu už teď vyplývá, že bouře Fabienne VLS nijak dramaticky nepostihla,“ uvedl výrobní náměstek VLS Libor Strakoš s tím, že státní podnik situaci nadále monitoruje.

Padla obří jedle

Na Libavé, která byla z lesních lokalit ve správě VLS nejvíce postižena, však padla mohutná jedle bělokorá, která aspirovala na zápis mezi národní památné stromy, jež jsou chráněny podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Mohutný stoosmdesátiletý strom na lesní správě Potštát měřil úctyhodných 38 metrů a jeho obvod kmene u země přesahoval 5 metrů.

”Jedle byla vedena jako Významný strom VLS. Jde o jedince, které považujeme za historicky pamětihodné, hodnotné z hlediska krajinářského, druhově významné či pozoruhodné svým tvarem nebo velikostí. Považujeme je za „aspiranty“ na památné stromy a chráníme je, abychom z nich zachovali co nejvíce pro budoucí generace,“ vysvětlil náměstek Strakoš.

V lokalitách VLS je evidováno celkem 11 památných stromů, další čtyři desítky jsou vedeny v aspirantské kategorii Významné stromy VLS.

Reklama

Výběr článků

Načítám