Hlavní obsah

BONI PUERI zakončili II. ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmou a tím pádem poslední perlu navlékli pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu F.L.Věka na náhrdelník jeho druhého ročníku v neděli 25. listopadu - v kostele Nejsvětější trojice v Novém Městě nad Metují vystoupil Český chlapecký sbor BONI PUERI.

Foto: Honza Ježdík
Článek

Obrovský zájem o tento koncert už signalizovalo náměstí plné parkujících automobilů a davy lidí směřující ke kostelu dlouho před jeho začátkem. A „dobří chlapci“ nezklamali.

Pod vedením sbormistra Jaroslava Šlaise a za klavírního doprovodu Jitky Powler Fraňkové dokázali, že právem patří mezi významná evropská hudební tělesa a už úvodními skladbami Ave Maria a Te Deum dokonale rozezněli krásné prostory novoměstského kostela, což jim přineslo první zasloužený potlesk.

Zajímavostí koncertu byla světová premiéra skladby Žákovská koleda skladatelky Sylvie Bodorové, která o tom, jaký smysl má psát vážnou hudbu v 21. století, řekla: „Hudba je největší dar - je pořád s námi, když ji potřebujeme. Vypovídá o tom, co slovy nejsme schopni říci. Je mostem mezi nebem a zemí. Hudba je zázrak.“

Pravdivost těchto slov během nedělního koncertu BONI PUERI dokonale naplnili. Dokonalé sborové provedení skladeb Bedřicha Smetany (Proč bychom se netěšili, Vltava), Georga Fridricha Händela (Hallelujah) a dalších autorů, ale také lidové skladby Teče voda, teče dokázalo, jakým zázrakem hudba opravdu je.

BONI PUERI (www.bonipueri.cz) – to je punc kvality již tři desítky let. Vždyť dvousetčlenný sbor za dobu své existence absolvoval více než 2 800 samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii, vydal třináct vlastních nahrávek a na dalších dvaceti se podílel. Chlapci účinkovali po boku význačných umělců jako např. José Carreras, natáčí pro televizi, rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě. A v pátek 30. listopadu odlétají na další velké turné do Jižní Koreje.

Druhý ročník Mezinárodního hudebního festivalu  F.L.Věka (http://www.mhf-vek.cz) tedy skončil. Ve třech městech (Dobruška, Opočno, Nové Město nad Metují) se od 30. září do 25. listopadu uskutečnilo osm koncertů. Vážná hudba zazněla v kostelích, synagoze i moderních zařízeních a na všech místech se setkala s nebývalým ohlasem, což jistě nejvíce těší uměleckého ředitele festivalu Pavla Svobodu, který proklamuje, že chce věci dělat kvalitně a na vysoké úrovni. Letošní ročník jeho slova beze zbytku naplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám