Hlavní obsah

Bohumínské děti mají další dětský koutek

Novinky, Lucie Balcarová

Také děti z bohumínské městské části Pudlov si už mají kde hrát. Dětský koutek s šesti atrakcemi vyrostl nedávno za zdejší kapličkou v Ostravské ulici. Náklady na jeho vybudování byly 220 tisíc korun.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Mezi atrakcemi nechybí dřevěná věž se skluzavkou, tabule s počítadlem, pružinová houpačka ve tvaru koně a dva lanové prvky – houpačka a prolézačka.

Lákadlem pro děti je i tzv. šeptanda, která si v Bohumíně odbývá premiéru. Jde o čtrnáct metrů dlouhou trubku, která vede pod zemí a na venkovních koncích je zakončena trychtýřem. Plní funkci potrubního "telefonu". Když se do trychtýře zašeptá, na opačném konci je sdělení slyšet. Pro rodiče přibyly u dětského parčíku i tři lavičky a odpadkový koš.

„Zázemí, kde by si vyhrály hlavně menší děti a kde by s nimi zároveň mohli trávit čas i rodiče, si dlouho přáli hlavně obyvatelé opraveného městského domu v Partyzánské ulici. Nějakou dobu nám však trvalo najít vhodné místo. Důležité bylo, aby bylo pro děti i maminky dostupné, ale aby zároveň dětské dovádění nerušilo obyvatele okolní rodinné zástavy. Nakonec se nám tenhle oříšek s pomocí komise pro městskou část Pudlov podařilo vyřešit,” uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová.

V Bohumíně tak funguje dohromady dvanáct samostatných dětských koutků. Nejstarší z nich vznikl v roce 2002 na pěší zóně (v roce 2010 se dočkal obnovy atrakcí za půl miliónu korun). Dalších pět v centru Bohumína je na náměstí Budoucnosti, u Sportcentra, na sídlišti Svatopluka Čecha, v Nerudově a Poděbradově ulici.

Nejmenší však mohou dovádět na atrakcích i v městských částech. Koutky postavilo město v Záblatí u zdejší sokolovny a na sídlišti v Tovární ulici. Prvky jsou ve Starém Bohumíně u nemocnice nebo ve Skřečoni poblíž školy. V Nové Vsi koutek vyrostl jako kompenzace za prodloužení navážky materiálu na stavbu dálnice a náklady na jeho výstavbu uhradila stavební firma. Dětské zázemí má i Vrbice, v parčíku nedaleko restaurace U Zvonu.

Naposledy vyrostly dětské koutky v centru města jakou součást regenerace vnitrobloků. Letos se při dalším z těchto projektů dočká nových atrakcí sídliště Jateční, Čs. armády a Okružní. Do výstavby dětských koutků už město investovalo více než šest miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám