Hlavní obsah

Bohumín mění tvář veřejným prostranstvím

Novinky, Milan Haluška

Po třech měsících stavebních pracích získal vnitroblok mezi bohumínským náměstím a pěší zónou v centru zcela jinou podobu. Dvůr, kde auta parkovala v trávě či na blátě a chodci klopýtali po hliněných stezkách, teď září zcela nově.

Foto: Pavel Čempěl

Upravené prostředí veřejného vnitrobloku

Článek

Ve vnitrobloku vzniklo 59 parkovacích míst. Kvůli komplikacím s odvodněním lokality jsou ovšem všechna stání i příjezdové cesty k nim vyrobeny z propustných zatravňovacích panelů. Kromě parkovišť jsou ve dvoře také nová stanoviště pro separační kontejnery a chodníky.

Umístění chodníků zkopírovalo už dříve vyšlapané cestičky, pěší tak můžou dál chodit tak, jak byli zvyklí. Přibylo i nové veřejné osvětlení, sušáky na prádlo a stromy. Těch zahradníci v lokalitě vysadili rovných pětatřicet.

"Příprava rozsáhlých regenerací veřejných ploch je dost komplikovaná a dlouhá, není jednoduché získat souhlasy správců sítí, například od SmVaKu, a musíme dělat proto kompromisy, hlavně co se týče odvodňování těchto lokalit. Letos za náročné projektování sklízíme úrodu a budeme realizovat hned pět takových rozsáhlých proměn vnitrobloků. Díky nim bude Bohumín zase o poznání příjemnějším místem k bydlení," uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Momentálně procházejí rozsáhlou proměnou další dvě veřejná prostranství v centru Bohumína, a to v Poděbradově a Nerudově ulici. Dočkají se podobných změn jako vnitroblok u náměstí. Čekají na ně nové chodníky, příjezdové cesty i parkoviště, veřejné osvětlení i prostor pro separační kontejnery.

Navíc se kromě toho dočkají i dětských prvků. Kompletní obnova obou vnitrobloků přijde na 12,5 milionu korun, téměř osmdesát procent ovšem opět pokryje evropská dotace. Kromě nich jsou letos v plánu ještě další dvě regenerace - za blokem domů v Šunychelské ulici a v lokalitě křižovatky Svatopluka Čecha s ulicí Čs. armády naproti supermarketu Billa.

Reklama

Výběr článků

Načítám