Hlavní obsah

Bohatý kulturní program na hradech a zámcích vyvrcholí o Hradozámecké noci

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen je měsíc, jemuž kraluje velký festival konce léta - Hradozámecká noc. Ještě než nastane, je možné na památkách zažít mnoho letních dobrodružství, např. Zahradní slavnost se chystá na Hrubém Rohozci, hrad Bouzov pořádá Bouzovský mumraj, Dožínky hraběte Chotka zažijete na veltruském zámku.

Foto: NPÚ

hrad Křivoklát

Článek

Srpen je měsíc, jemuž kraluje velký festival konce léta - Hradozámecká noc. Letos připadá na sobotu 27. srpna a k návštěvě zvou desítky památek celé republiky. Ještě než nastane, je možné i v srpnu na památkách zažít mnoho letních dobrodružství.

Zámek Jindřichův Hradec otvírá 11. srpna v gotickém paláci novou expozici Následovníci svatého Jiří. Středobodem expozice bude komnata se svatojiřskou legendou, nejvýznamnějším příspěvkem pánů z Hradce ke kultuře českého středověku.

Návštěvníci se dozví o rodu pánů z Hradce a jejich sídle, uvidí model hradu v dobách jeho největší slávy i archeologické nálezy PhDr. Tomáše Durdíka. V bývalé sakristii budou navíc umístěna dvě vzácná umělecká díla – deskový obraz Madony z Jindřichova Hradce z doby kolem roku 1460  a Pieta z Lodhéřova, opuková plastika z 80. let 14. století.

S památkami do minulosti

Na sobotu 6. srpna se chystá Zahradní slavnost na Hrubém Rohozci, jejímž jádrem budou hrané kostýmované prohlídky ze života rodiny Des Fours Walderode. K zábavě přispějí i tanec princezen, hudební stezka pro děti, pikantní tance minulého století nebo  barmanský běh.

Zámek Kynžvart nenechají spát v pátek a v sobotu 5. a 6. srpna noční prohlídky se stopovací hrou. V soboru a v neděli 6. a 7. srpna pořádá hrad Bouzov na počest markraběte Jošta, synovce Karla IV. velkou slavnost – Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj. V odpoledním turnaji budou zápasit rytíři na koních, pro děti budou připravena šermířská vystoupení a večer zazní premiéra nové hry skupiny Duel.

O týden později, 13. srpna, ožije kuchyňská zahrada veltruského zámku slavností Dožínky hraběte Chotka. Posekejte a umlaťte si obilí, upečte placku a ochutnejte výrobky z mouky a sladu. Den završí krojovaný průvod předáním dožínkového věnce.  

Mimořádná nabídka

Mimořádné prohlídky Monastýrování aneb Nocí ke hvězdám připravují na 5. a 6. srpna dva kláštery, Kladruby a Plasy. Španělské operety i španělské lidové písně „vyslechne“ 6. srpna zámek Nebílovy. Na Plzeňsko totiž zavítá juniorský orchestr Orquesta del Casino Musical de Godella z Valencie.

Aladin v zahradě zámku Kratochvíle bude uveden 11. srpna. O den později, 12. srpna, bude hrát Jaroslav Hutka ve zlatokorunském klášteře. Zámek Lysice připravuje na 13. srpna speciální prohlídku Zámkem s Marií von Ebner Eschenbach, zaměřenou na život a dílo této významné moravské spisovatelky. Prohlídka proběhne německém jazyce v 15 hodin, v českém jazyce v 17 hodin.

V noci ze 13. na 14. srpna nabídne půlnoční odbíjení i východ slunce hrad Grabštejn – od sobotního rána do nedělního večera se brána hradu vůbec nezavře.

Na žehnání novému zvonu pro hradní kapli a bohoslužbu 14. srpna zve hrad Švihov, na charizmatický Noir film festival 2016 od 18. do 21. srpna láká hrad Křivoklát.

V neděli 21. srpna proběhne na hradě Bečov Putování po erbech, komentované prohlídky jindy nepřístupného středověkého hradu, zaměřené na heraldiku a vyobrazené erby.

Reklama

Výběr článků

Načítám