Hlavní obsah

Blesková povodeň postihla i Orlickoústecko

Novinky, Stanislava Dvořáková

Po chladném začátku června přišel v sobotu 14. června teplý letní den - pro Lanškroun však s bouřkou a silným deštěm, který zatopil část města.

Foto: Zpravodaj Lanškrounska

Zatopená část Lanškrouna v sobotu 14.června odpoledne.

Článek

V letošním roce je vše jinak. To dotvrdil i měsíc červen. Nezvyklý chladný začátek způsobil i odvolání původního termínu otevření aquaparku v Ústí nad Orlicí. To se podařilo až 11. června, ovšem za asistence Medarda, který se snaží dostát pranostice.

Sobotní víkend však ovládlo slunné počasí s teplotou vzduchu až 31°C i příjemnou teplotou vody v bazénech 23°C. Taková pohoda však nebyla dopřána obyvatelům 18 kilometrů vzdáleného Lanškrouna.

Krátce po sobotním poledni se tímto městem prohnala bouře a z temných mraků se vylilo na každý metr čtvereční přes 80 milimetrů vody, která zatopila část Lanškrouna. Na Teslově ve směru na Rudoltice bylo zaplaveno několik domů a garáží, stejně jako garáže před Minářákem.

Nepomohlo ani okamžité obtelefonování majitelů aut městskou policií, ani varování starostou města Radimem Vetchým o zaplavení oblasti za kulturním domem a její neprůjezdnosti. Hnědá voda s naplaveným bahnem byla rychlejší.

Také hasiči reagovali na možné nebezpečí hned, jakmile se spustil prudký déšť. Na kritických místech dvanácti ulic odčerpávali vodu ze sklepů, garáží a zahrad včetně Dolního Třešňovce a Obory.

Na urychlené pomoci se podíleli profesionální i dobrovolní hasiči. Mimo hasičského sboru z Lanškrouna to byly jednotky z Dolního a Horního Třešňovce, Dolní a Horní Čermné, Žichlínku, Ostrova, SŽDC České Třebové, Bystřece, Tatenice, Dolní Dobrouče a Lukové. Čerpadla hasičů z více než desítky okolních obcí se nezastavila dlouho do večera.

K okamžité pomoci rodinám se přidala i celá městská rada s krizovým štábem a povodňovou komisí. Do pozdních večerních hodin v terénu byly postiženým lidem zajišťovány technické práce a materiální vybavení. Zaplaveno bylo na třicet nemovitostí včetně garáží. Dále bylo zničeno několik aut, jejichž majitelé vzhledem k rychlosti zaplavení nestačili s nimi odjet. Zapojily se i Technické služby, které rozmístily deset kontejnerů na zničené věci.

Obraz nezvyklé a nečekané zkázy na kopci na sídliště Zámeček v Rudolticích doplnila silnice, která se proměnila v řeku, hřiště v rybník, pole v jezera. Obyvatelka sídliště, která se do této krásné krajiny přistěhovala před 14 lety, jen užasle a s lítostí bezmocně sledovala tragickou pohromu: „Tak takovou zátopu jsem dosud nezažila.”

Následující dny místo plánovaného odpočinku byly naplněny usilovnou prací na likvidaci škod. Ještě po celé pondělí bylo slyšet hukot vysoušečů, které poskytl bytový podnik a další firmy v Lanškrouně. Dalších 25 vysoušečů přivezli hasiči ze Skutče. Češi opět prokázali, že v případě jakékoliv krizové situace umí pomáhat.

Reklama

Výběr článků

Načítám