Hlavní obsah

Bílovec investoval do škol už 220 miliónů korun

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu posledních deseti let Bílovec investoval do svých školských zařízení téměř 220 miliónů korun. Z toho na zkvalitňování prostředí v obou bíloveckých základních školách připadlo zhruba 111 miliónů korun, přičemž 55 miliónů korun bylo čerpáno z dotačních titulů. Investice ovšem dále pokračují.

Foto: Jiří Velký
Článek

V začátku nového roku město Bílovec vyhlásilo výběrové řízení na dodavatele nových oken v učebnách historické budovy Základní školy T. G. Masaryka a v objektu základní školy v Lubojatech. Akce v předpokládané hodnotě 1,2 miliónu korun bude provedena v době letních prázdnin.

„Investovat se chystáme také do druhé fáze odstranění havarijního stavu kanalizace v Základní škole T. G. Masaryka, jež by měla být zahájena také v době prázdnin. V tomto případě počítáme s náklady do miliónu korun,“ uvedl starosta Bílovce Pavel Mrva a dodal, že v letošním roce se Základní škola T. G. Masaryka a Základní škola Komenského v Bílovci dočkají dalších významných rekonstrukcí v hodnotě zhruba osmi miliónů korun.

„Začátkem února podáváme žádost o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu na rozvoj infrastruktury ve školách," říká Pavel Mrva. „Pokud budeme úspěšní, budou v obou školách vytvořeny nové odborné učebny cizích jazyků, přírodovědných předmětů a technických předmětů, vybudována budou bezbariérová sociální zařízení a v učebnách i kabinetech přibude nová počítačová technika.“

Školy získají také nový nábytek a podlahovou krytinu do zrekonstruovaných učeben a o vyšší bezpečnost žáků se zaslouží moderní bezpečnostní systém.

„Další nutné opravy bude město řešit z vlastních prostředků," informoval Pavel Mrva a doplnil, že se jedná zejména o odstranění havarijního stavu kanalizací či závad na vytápění. Během letních prázdnin bude v Základní škole Komenského, kterou v současné době navštěvuje 523 žáků ve 22 třídách, kromě jiného zahájena první fáze rekonstrukce kanalizačního řádu, během níž budou v nákladu půldruhého miliónu korun zrekonstruována stávající technicky nevyhovující sociální zařízení.

„Díky uskutečněným rekonstrukcím mají žáci i pedagogové k dispozici kulturnější, modernější a také bezpečnější prostředí. Například loni byl kromě jiného zprovozněn nový, rychlejší výtah pro jídelnu a kuchyň, ten starý už nesplňoval bezpečnostní parametry. A také jsme zrekonstruovali výdejnu jídel pro žáky prvních a druhých tříd,” uvedla Hana Bajnárková, ředitelka Základní školy Komenského. 

Reklama

Výběr článků

Načítám