Hlavní obsah

Berounské muzeum ožije obrazy barokního malíře

Novinky, Patrik Pařízek

Od 26. října budou mít návštěvníci Muzea Českého krasu v Berouně možnost shlédnout rozsáhlou výstavu o životě a díle barokního malíře Jana Václava Spitzera.

Foto: J. V. Spitzer - dílna

Sv. Karloman - detail

Článek

Jméno malíře J. V. Spitzera patří v českém prostředí k těm, jež je zmiňováno s druhořadou výtvarnou produkcí v období pozdního baroka.

"Seznam jeho děl, výrazně přesahující rámec středočeského regionu, však vybízí k hlubší reflexi jeho práce, která nebyla do dnešních dnů veřejně prezentována. K letošnímu třístému výročí jeho narození jsme se proto rozhodli připravit výstavu, jež si klade za úkol seznámit veřejnost s prací tohoto činorodého tvůrce, nejen v oblasti středních Čech," prozradil o výstavě její kurátor historik umění Jan Štěpánek

Jan Václav Spitzer se narodil v Praze 4. dubna 1711 jako syn kožešníka Martina Spitzera a jeho druhé ženy Veroniky. O jeho dětství toho příliš nevíme, kromě místa pobytu jeho rodiny v domě U bílého beránka v nynější Panské ulici na Praze II.

Svá první díla vytvořil až ve 40. letech 18. století pod patronací baronů z Wunschwitz. Od počátku 50. let byl Spitzer veden jako příslušník novoměstského malířského cechu a zaměstnáván téměř výhradně zakázkami sakrálního charakteru. Jako autor řady oltářních pláten a fresek působil na celém území Království českého. Svou plodnou kariéru zakončil v Praze 16. července 1773.

Závěrem minulého roku bylo z prostředků Středočeského kraje a Ministerstva kultury ČR dokončeno restaurování dvanácti pláten z bývalého benediktinského kláštera sv. Jan pod Skalou připisovaných právě Spitzerovi. Návštěvníkům výstava přiblíží nejen tato plátna, ale také autorovy kresby.

Výstava bude zahájena 26. října v 17 hodin v Jenštejnském domě na Husově náměstí v Berouně. Podrobný program doprovodných akcí naleznete zde.

Více informací o výstavě naleznete na webu muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám