Hlavní obsah

Berlínská zeď je k vidění v Liberci

Novinky, Milan Turek

Letos oslaví berlínská zeď padesáté výročí, vlastně zbyla jen část. Po roce 1989 z ní Berlíňané vytvořili muzeum, z něhož liberecký Martin Votava čerpal pro své snímky inspiraci. Vystavil je před časem v Turistickém informačním centru pod Ještědem, letos je vystavuje v libereckých Lidových sadech.

Foto: Milan Turek

Berlínská zeď není jen historickým dokumentem, ale i současným ateliérem autorů sgrafitti

Článek

K předním fotografům Liberce lze počítat Martina Votavu, dlouholetého člena zájmového sdružení Fomaklub. V sedmdesátých létech byl aktivním členem skupiny tvůrčí fotografie Total Teplice. Vystavoval fotografie ve stovce mezinárodních fotosalonech a na zhruba šedesáti národních výstavách.

Na základě dosažených výsledků a získaných ocenění mu byl v roce 1976 udělen titul ASČF (Autor Svazu českých fotografů). Mimoto byl členem výběrového sdružení Krušnohorské fotostředisko a značkového Asahi Pentax Foma klubu.

Aktivity v Totalu ukončil po přestěhování do Liberce v roce 1983. V rámci Fomaklubu se účastní v mapových okruzích a na členských výstavách. Po roce 1988, kdy zvítězil v národní soutěži o mistra SČF, omezil své soutěžní aktivity. V současnosti se věnuje komponování tématických cyklů, které presentuje na autorských výstavách. Mimo vlastní činnosti autorské byl od založení Svazu českých fotografů až do roku 1982 členem ústředního výboru svazu a předsedou komise mládeže.

Jedním z jeho cyklů je právě již zmiňovaný soubor snímků Berlínské zdi. Berlín se stal důležitou metropolí mezinárodní street-art scény a je považován za její centrum. Tacheles – jméno centra je odvozeno od židovského slova upřímný – se v průběhu času stalo pojmem pro současné umění i berlínskou undergroundovou scénu a mimoto i vyhledávanou turistickou atrakcí. Mimo centrum 1,5 km dlouhý úsek původní Berlínské zdi je od roku1990 galerií kde jsou presentována grafitti od 118 umělců z 21 zemí světa.

Návštěvník libereckých Lidových sadů, místa lidové zábavy již po století, se setká s místem, kudy Berlínská zeď procházela a jak dnes vypadá její zbytek proměněný v umělecké dílo. Martin Votava na šedesáti snímcích dokumentuje především grafitti s prostředím, kde byla zeď postavena. Výstava potrvá do poloviny března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám