Hlavní obsah

Bělský les v Ostravě je místo pro rekreační sport, vycházky a regeneraci

Novinky, Josef Zajíc

Krásné zimní počasí, zasněžený les a mínus šest stupňů pod nulou vytvořilo podmínky k zimním sportům v Bělském lese, který sousedí s největším městským obvodem Ostrava-Jih.

Foto: Josef Zajíc

V Bělském lese jsou nyní dobré podmínky pro běh na lyžích. 13.1.2013

Článek

Bělský les je lesní porost na ploše 160 hektarů rozkládající se na katastru Staré Bělé a Výškovic (část městského obvodu Ostrava-Jih). Les byl od roku 1272 součástí lenního statku Stará Bělá. V roce 1931 jej odkoupila Moravská Ostrava, aby získala přístup k pramenům pro městský vodovod. V roce 1935 došlo k výstavbě jímacího a vodárenského zařízení.

Zajímavosti lesa jsou Starobělské Lurdy v zákoutí bukového lesa. Vedle pramene zde stojí kaplička postavená z vysokopecní strusky.

Rekreační funkce Bělského lesa začala nabývat na významu v počátcích 20. století. Severní část lesa, bezprostředně sousedící s městskou zástavbou, je postupně přebudovávána na lesopark. Byl zde vybudován minigolf a v severozápadní části letní koupaliště Vodní svět. V severovýchodní části sídlí na ulici Antonína Brože ředitelství Ostravských městských lesů a zeleně s. r. o. s Lesní školou.

Ve střední části lesa se nachází areál zdraví s 910 metrů dlouhým běžeckým okruhem pilinové dráhy. Les je členitý a tak v současné době nabízí možnost běhu na lyžích ve stopách, které si běžci postupně vyjedou sami. Široké lesní cesty nabízí také běh na lyžích bruslením. V jižní části lesa jsou podmínky k sáňkování.

Do Bělského lesa je možné se dostat ze Staré Bělé, Ostravy-Výškovic, Ostravy-Zábřehu a z Hrabůvky. V západní části lesa je smyčka tramvajových kolejí, kde dojíždí na konečnou zastávku na ulici Svornosti tramvaje číslo 11 a 13.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám