Hlavní obsah

Během předehry Festivalu F. L. Věka se rozezní obnovené varhany v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Devátý ročník Festivalu F. L. Věka bude mít předehru v podobě koncertu, který se uskuteční 14. září ve spolupráci s Českým varhanním festivalem v kostele sv. Prokopa v Přepychách a během něhož se rozezní obnovené varhany na kůru tohoto svatostánku.

Foto: Dana Ehlová

Gabriela Eibenová a Adam Viktora zahájí IX. ročník Festivalu F. L. Věka.

Článek

Příznivcům hudební přehlídky nesoucí jméno národního buditele, skladatele a spisovatele F. L. Věka, jež si za dobu trvání získala pevné místo v kulturním kalendáři nejen v regionu Podorlicka, ale v celém kraji, se představí sopranistka Gabriela Eibenová a varhaník Adam Viktora.

Na programu koncertu bude hudba italských barokních skladatelů a představitele německých mistrů Johanna Pachelbela. Vedle toho se posluchači dočkají duchovních zpěvů a preludií Antonína Dvořáka a také tří tanců pro varhany z 16. století od neznámého autora.

Sopranistka Gabriela Eibenová se po absolutoriu na Pražské konzervatoři zaměřila především na koncertní činnost a interpretaci staré hudby. Vytvořila několik titulních rolí v barokních operách u nás i v zahraničí. Hostovala např. s Českou filharmonií, Südwestfunk Freiburg, Orquesta Baroca di Sevigla, ve Státní opeře Praha nebo Divadle J. K. Tyla v Plzni. Na svém kontě má více jak 30 CD nahrávek.

Varhaník a dirigent Adam Viktora působí jako poradce v odborných komisích při restaurování významných historických varhan a nahrává pro evropské rozhlasové a televizní stanice. Velký zájem věnuje historickým nástrojům, jejich záchraně a propagaci. Vyučuje varhanní hru na Konzervatoři v Plzni. Je uměleckým vedoucím souboru Ensemble Inégal, zaměřuje se na znovuobjevování díla českého barokního génia Jana Dismase Zelenky.

Koncert začne v 17 hodin a nejlepší pozvánkou do kostela sv. Prokopa nechť jsou loňská slova Adama Viktory o varhanách v Přepychách, které v letech 2015 — 2017 prošly celkovou náročnou a velice zdařilou obnovou: „V životě jsem nehrál na takovýto typ nástroje. Má naprosto charakteristický zvuk, takže to je zcela unikátní věc.”

Reklama

Výběr článků

Načítám