Hlavní obsah

Baletní představení Balady má premiéru

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek 19. září v 18.30 hodin je na programu první baletní premiéra Národního divadla moravskoslezského v Divadle Antonína Dvořáka. Diváci budou moci spatřít akční taneční podívanou baletu Balady autorské dvojice Zuzany Lapčíkové a Hany Litterové.

Foto: Josef Zajíc

Z veřejné generálky BALADY: 18.9.2013 - Kateřina - Chiara Lo Piparo.

Článek

Balady jsou truchlivé, smutné, příběhy lidských duší. Takový příběh napsaly autorky Zuzana Lapčíková a Hana Litterová jako baletní inscenaci pro Národní divadlo moravskoslezké v Ostravě.

Zuzana Lapčíková složila hudbu a texty, které doprovázejí akční a posmutnělé příběhy  mezi ženou, mužem, matkou, dcerou, bratrem a sestrou.

Hana Litterová, která se podílela na libretu, příběhům vtiskla řád a děj převedla do baletní inscenace, která jak autorky samy podtrhují, je taneční divadlo. Scénu a kostýmy navrhl Pavel Knolle.

Inscenace je doprovázená živou hudbou Zuzany Lapčíkové a jejího týmu. Sama hraje na cimbál a zpívá, na kontrabas hraje Josef Fečo, bící Otto Hejnic, saxofon Michal Žáček. Hudebníci jsou těsně vtěleni do inscenace a jsou  součástí, někdy i hybateli příběhu.

V hlavních roli Juliany budou alternovat sólistky baletu NDM Olga Borisová-Pračiková a Lucie Skálová, nositelka Ceny Thálie 2012 za baletní inscenaci  Poslední Samuraj.

V dalších rolích diváci uvidí: Janu Kopeckou v roli Dory, matky Juliany, Rodiona Zelenkova v roli Ignáce, otce Juliany, Jan Krejčíř a Peter Ondrka alternují roli Jury, bratra Juliany. Kateřinu dceru Juliany tančí Chiara Lo Piparo v alternaci se sólistkou baletního souboru Barborou Kaufmannovou. Ženicha Kareřiny Jana představují Michal Lewandowski a Vladimír Vašků.

Dále se představí: Giulia Bellotti, Petra Kováčová, Michal Bublík,Macbeth Kaněra, Patrick Ulman, Giulia Belloti,Kristína Moravčíková, a Barbora Šulcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám