Hlavní obsah

Báječné Lhotákovo kalendárium

Novinky, Miroslav Moravec

Milovníky díla Kamila Lhotáka, dnes již legendárního českého malíře a grafika, v tomto předvánočním čase jistě potěší nový nástěnný umělecký kalendář pro rok 2019, prostě nazvaný: Kamil Lhoták - Kresby a ilustrace.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Editor, dobře si vědom podobných vydavatelských záměrů, především ze strany Spolku přátel Kamila Lhotáka, sáhl protentokrát do méně frekventované poličky se Lhotákovými díly.

Nevybíral tudíž z obrazů, ale z bohatého zásobníku mistrových kreseb a ilustrací ze sbírkového fondu Galerie umění Karlovy Vary.

Vzpomínka na staré časy

Bezesporu již samotná „slabikářová“ obálka v nedozírném množství jiných nástěnných kalendářů na rok 2019 upoutá a potěší. Pohladí po srdci a navodí nejenom úsměv na líci, ale především vzbudí zájem. Přitáhne k prolistování následujících měsíců – od ledna až po prosinec.

Obdivovat můžeme především ilustrace k tak báječnému knižnímu titulu, jako je Twainův Tom Saywer či ilustrace ke knize Karla Poláčka Hrdinové jdou do boje, dnes již čtenářům nejmladších generací téměř neznámé.

Za vystřižení a zapaspartování pak jistě stojí Lhotákovy kolorované kresby, zdobící představovaný kalendář. Kupříkladu jeho Petřínská rozhledna, nebo výřez (rovněž kolorovaná kresba) z díla Dostihy či okouzlující akvarel Dívka v modrém svetru, jsou mistrnými doklady Lhotákova talentu a umění dívat se.

Rovněž výřez kresby tužkou Stroj pouště a v neposlední řadě Konversace pak až zalechtají v žaludku každého ze sběratelů Lhotákova díla. A tak se zcela jistě sběratelskou záležitostí stane i toto Lhotákovo kalendárium, přístupné, na rozdíl od drahých originálů, každé kapse. Jako dárek k Novému roku rovněž nezklame.

Práce v rozpětí let 1949 až 1973

Nejvíce je jich v kalendáři Kresby a ilustrace ale z období mezi lety 1950 až 1955. A každé z těchto Lhotákových raných děl jen potvrzuje fakt, že se jedná o na výsost špičkového malíře, grafika a ilustrátora, který patří ke zlatému fondu českého výtvarného umění.

Věcí názoru pak je, zda neměl být kalendář opatřen alespoň malým Lhotákovým curriculum vitae a několika fotografiemi či podobenkami. Autor těchto řádků to osobně postrádal.

Zbývá dodat, že tento zdařilý nakladatelský počin spatřil světlo světa díky vydavatelství Globus International, jako 8. svazek edice Miraculum Octavum Mundi a navazuje na předcházející svazek této edice, knihu Kamil Lhoták Na suchu a ve vzduchu, která znovu vyšla po neuvěřitelných 78 letech.

Kalendář Kamil Lhoták: Kresby a ilustrace si můžete prohlédnout a případně i objednat v internetové Galerii myrro.

Reklama

Výběr článků

Načítám