Hlavní obsah

Atletický ovál v Karviné nebude

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce karvinští zastupitelé schválili výstavbu šestidráhového atletického oválu na pozemku za kolejemi Slezské univerzity v Karviné-Novém Městě. Podmínkou bylo vykoupit sousední pozemky potřebné pro výstavbu. Podmínka ovšem splněna nebyla a atleti se tak oválu nedočkají.

Foto: Milan Haluška

V těchto místech měl nový ovál stát

Článek

Plnou moc pro vyjednávání o odkupu potřebných pozemků město udělilo předsedovi atletického klubu Jäkl Karviná Emanueli Tlolkovi, který měl s vlastníky odkup vyjednat do konce loňského roku. Ne všichni mu ovšem na nabídku kývli, a tak se odkup potřebných pozemků nestihl.

Celá věc se řešila přes hodinu na čtvrtečním zasedání Zastupitelstva města, kdy Emanuel Tlolka viní město za to, že mu zatajilo informace a manipulovalo s majiteli pozemků.

„Nebylo mi zmíněno, že na potřebné pozemky platí předkupní právo Státního pozemkového úřadu. S tímto úřadem jsem byl nucen neplánovaně zahájit vyjednávání a následně oslovit všech 44 majitelů pozemků a sepsat s nimi využití nebo nevyužití předkupního práva. Projednávání výkupů zezačátku probíhalo bez komplikací až do chvíle, kdy tisková mluvčí a pracovnice magistrátu sdělily jedné z majitelek pozemku, že výkup může odmítnout s následkem, že místo šestidráhového oválu bude čtyřdráhový. Před intervencí zmíněných pracovnic majitelka pozemku s odkupem počítala. Po této intervenci však paní odmítla prodat a začala ovlivňovat ostatní majitele pozemků ke stejnému postupu," řekl na zastupitelstvu Emanuel Tlolka.

„Atletický ovál v Karviné jste pohřbil vy“

Například tato slova pronesl v rámci tvrzení pana Tlolky radní Petr Bičej.

„Od počátku se hovořilo o oválu, který bude mít čtyři dráhy. Jestli někdo pohřbil atletický ovál, tak jste to vy,“ reagoval s tím, že město dostalo od zahrádkářů signály, že jednání s panem Tlolkou bylo „nekompromisní, až vyděračské”.

Náhradní řešení – hřiště na ZŠ Borovského

S nápadem, jak pomoci karvinským atletům vystoupil náměstek primátora Karel Wiewiórka, který jednal se ZŠ Borovského o možnosti tréninku atletů na novém hřišti, které škola od města dostala nedávno, a to v rámci úpravy školních sportovišť.

„Jde nám o děti, které chtějí sportovat. Dohodli jsme se proto se ZŠ Borovského, kde je postaveno nové hřiště s umělou trávou a kolem něj je ovál (270 m). Je pravdou, že tento ovál ještě není dokončen, jelikož čekáme na příznivé povětrnostní podmínky. Pro pokládku tartanové dráhy je totiž potřeba, aby bylo minimálně 10 dní alespoň 10 stupňů, je to tedy otázka několika týdnů. Díky dobré vůli ZŠ Borovského zde mohou mít atleti i kancelář a buňku pro nářadí, kterou jim město zakoupí,“ sdělil Karel Wiewiórka.

Podle trenéra karvinských atletů Michala Brody je ovšem dráha na ZŠ Borovského pro provozování atletiky jako takové nevyhovující. Navrhl proto hledání nových pozemků, kde by mohl vzniknout ovál s důstojným zázemím. Současně vyvrátil informaci náměstka Wolfa, který sdělil, že na hřišti viděl atletů jen 5.

Přestože diskuze na toto téma trvala přes hodinu, zastupitelé neschválili prodloužení termínu pro výkup potřebných pozemků a ovál za kolejemi nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám