Hlavní obsah

Asijský jednorožec saola má na kahánku, záchrana je ale stále možná

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homo sapiens i jeho předchůdci jsou jedinými predátory, kteří dokázali v průběhu několika tisíciletí vyhubit nezměrné množství živočišných druhů. Na kosterní zbytky se chodíme dívat do muzeí, pokud se zachovaly. Drancujeme přírodu, a bude hůř. Na pokraji vyhubení je i saola - asijský jednorožec.

Foto: William Robichaud

saola v centrálním Laosu -1996

Článek

Jdou o něm legendy, spatřil ho málokdo. Saolu, tajemného kopytníka s dlouhými špičatými rohy, nazývají "asijským jednorožcem“ Jeho počty se odhadují na pouhých sto kusů, obývá Annamské pohoří na pomezí Laosu a Vietnamu.

Aby tento kriticky ohrožený druh nevymizel z planety úplně, vznikne první chovné centrum pro saoly na světě. K celosvětovému úsilí o záchranu „asijského jednorožce“ se připojuje rovněž Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO), která vznik tohoto centra pro saolu podpoří.

Jak to v jihovýchodní Asii je zvykem, vybíjejí se vzácná zvířata, nejen místní populace. Za rohovinu nosorožců nebo slonovinu či pohlavní žlázy jiných zvířat jsou ochotni zaplatit Asiaté horentní sumy. Nedávno odhalená jatka se šelmami v asijské tržnici v Praze ukázala, kam až jsou obchodníci schopni zajít. 

Na záchranu přispívají zoo po celém světě

„Saolu, vzácného asijského kopytníka, jehož objev se stal zoologickou senzací 20. století, nikdy nechovala žádná zoologická zahrada na světě a žádný biolog ji zatím nespatřil ve volné přírodě. I přesto zoologické zahrady a další organizace po celém světě podporují úsilí, které představuje poslední naději na záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu.

Tou by mohlo být založení populace saoly v lidské péči prostřednictvím prvního záchranného chovného centra na světě. V rámci koordinované kampaně na jeho vznik přispělo již 22 evropských a severoamerických zoologických zahrad částkou více než 350 tisíc dolarů.

Unie českých a slovenských zoologických zahrad se rozhodla připojit se k těmto snahám a záchranu saoly rovněž finančně podpořit. Pro záchranný projekt poskytne 100 tisíc Kč. Po Zoo Zlín, Zoo Praha a Zoo Ostrava, které tento ochranářský projekt již delší dobu podporují, se tímto do projektu přímo zapojuje dalších 17 českých a slovenských zoo,” informovala mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. 

Reklama

Výběr článků

Načítám