Hlavní obsah

Areál Dolní Vítkovice loni přivítal 1 655 514 návštěvníků

Novinky, Josef Zajíc

Uplynulý rok se do statistik návštěvnosti Dolních Vítkovic opět zapíše jako rok rekordní. Poprvé v historii unikátního industriálního areálu do něj zavítalo více než jeden a půl milionu návštěvníků. Celková návštěvnost zahrnuje evidenci návštěvníků industriálního areálu a Landek Parku v Petřkovicích.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.1.2018 Zájem o návštěvu Dolních Vítkovic se zvyšuje. Květen 2018 Setkání občanů

Článek

Dolní Vítkovice přivítaly v roce 2018 miliontého návštěvníka už v polovině roku, a to před sebou měly ještě programově nabitý závěr roku. Jednou z nejdůležitějších akcí uplynulého roku byly opět také vzdělávací aktivity pro školy, které díky podpoře statutárních měst, zejména pak významné podpoře Statutárního města Ostrava, mohlo v roce 2018 navštívit 24 500 žáků mateřských, základních i středních škol.

„Po celý rok 2018 jsme byli co do návštěvnosti v mírném nadprůměru. Tvrdě pracujeme na programu pro návštěvníky, nechceme, aby byla programová nabídka stejná. Z toho důvodu neustále rozšiřujeme jak prohlídkové trasy, tak doprovodný program v expozicích,” vysvětlil výkonný ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

Podle jeho slov v lednu roku 2018 spolek zpřístupnil v rámci jedné z prohlídkových tras unikátní původní těžní stroj, v březnu otevřel ve Velkém světě techniky velmi úspěšnou dočasnou výstavu Klamárium. Vůbec poprvé v Landek Parku ve spolupráci s Krajským vojenským velitelstvím v Ostravě pořádal úspěšný Army Family Day.

Pozadu nezůstávalo ani prestižní Milan Dobeš Museum. Areál se v roce 2018 připojil k celé řadě akcí oslavujících 100 let republiky. Symbol Dolních Vítkovic, ale také celé Ostravy, Bolt Towe, svítil ve spolupráci s Moravskoslezským krajem od července do prosince v národních barvách. Tematicky program pro veřejnost připravil ke 100 letům republiky také Malý svět techniky U6.

„Pro rok 2019 slibuje vedení Dolních Vítkovic neméně zajímavý program a celou řadu nových projektů. V polovině roku otevřeme zrekonstruovaný objekt budovy Koksovny. Rozpočet na její rekonstrukci přesahuje 13 milionů korun a významně se na něm podílí Moravskoslezský kraj. Na přelomu dubna a května proběhne nejen pod vysokou pecí tradiční Lampionový průvod a Den otevřených dveří. Exkluzivní díla přinese do Ostravy opět také Milan Dobeš Muzeum. Už na jaře otevře výstavu děl polského představitele geometrické abstrakce Andrzeje Nowackého. V plánu je také výstava při příležitosti 90. narozenin Milana Dobeše, jehož jméno muzeum hrdě nese,” informovala Pavlína Copková, mluvčí Dolních Vítkovic.

Pod architektonické řešení areálu se na pozvání Jana Světlíka postupně podepsali nejvýznamnější architekti současnosti: Josef Pleskot, Zdeněk Fránek, Petr Lacko, Filip Tittenbach, Milan Šraml, Helena Zemánková a další.

„Správa areálu je náročná, neustále se snažíme pracovat nejen na údržbě jeho jednotlivých částí, ale také na servisu expozic a naplňovaném obsahu vzdělávacích programů a akcí pro veřejnost. V lednu je již tradičně kompletně uzavřena expozice Malého světa techniky U6 za účelem opravy exponátů. U6 je oblíbeným cílem pro rodiny s dětmi i školní skupiny, exponáty pravidelně servisujeme. Do budoucna bychom chtěli expozici již také částečně obměnit,” dodal Petr Koudela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám