Hlavní obsah

Antické památky celého světa na jednom místě nabízí exkluzivně Pont du Gard

Novinky, Petr Hejna

Ač mohutný provensálský akvadukt Pont du Gard patří k zásadnímu dědictví římské říše, ve výstavních prostorách tohoto objektu je možno shlédnout bohatou kolekci panoramatických fotografií Josefa Koudelky, respektované žijící legendy černobílé fotografie. K vidění zde je třeba i islamisty nedávno zničená Palmýra.

Foto: Petr Hejna
Článek

V suterénu turistického informačního centra je kromě muzejní expozice, věnované akvaduktu, vybudovanému zhruba kolem roku 19 před naším letopočtem, také do konce letošního října instalována jedinečná expozice panoramatických fotografií antických památek, pro našince zajímavá i tím, že jejich autorem je úspěšný krajan.

Josef Koudelka se uměleckému zachycení dávné krásy věnuje dobrých dvacet let. Byť je rodákem z Boskovic, dlouho působí v zahraničí, kde získal azyl po obsazení vlasti vojsky Varšavské smlouvy - ostatně právě tajně vyvezené snímky z okupace v roce 1968 byly ohodnoceny zlatou medailí.

Nicméně žádný z těchto zásadních snímků zde neuvidíte, výstava obsahuje snímky z cest po památkách z období let 1991 - 2015. Kromě panelů s velkoformátovými fotografiemi jsou zde vystaveny i menší práce, a jelikož kapacita sálu není naprosto schopna pojmout obrovské množství Koudelkových snímků, podstatná část je zdokumentována v čtyřicetiminutové smyčce, promítané v potemnělé místnosti.

Dohromady je zde 460 snímků, tedy vystavených na panelech i zprostředkovaných projekcí. Úchvatné lokality z Libye, Alžírska, Albánie, Jordánska, Řecka a dalších, většině z nás nedostupných končin, jsou zde podány okem a objektivem opravdového umělce, samozřejmě na nich nechybí ani výstavu hostící akvadukt (na fotografii z roku 2015).

Bohužel již letos skončilo se závěrem hlavní sezóny večerní osvětlování mostu, avšak oproti jedinečnosti Koudelkových fotografií lze tuto noční podívanou bez problému oželet. Chvilku klidu naopak celoročně poskytne zastavení u více než 1000 let starého olivovníku, který nelze minout cestou od hlavního vchodu k mostu.

VIDEO: Pohled do výstavního sálu, hra světel na mostě i něco zpod hladiny po rozbřesku (milovníci záhad odhalí nesporně v čase 5:27 nad řekou se zjevivšího ducha tohoto místa) 

Do konce října tedy při cestě do Provence máme ještě vynikající možnost spojit návštěvu „živé“ antické památky s množstvím těch na fotografiích, které jsou běžnému turistovi zcela zapovězené jak z aspektu finančního, tak pro rizika v mnoha oblastech podivně se ubírajícího a zmítaného světa. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám