Hlavní obsah

Ani dvacetistupňový mráz nezabránil koledníkům v Dobrušce vyrazit na Tříkrálovou sbírku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani téměř dvacetistupňový mráz, který v sobotu 7. ledna kolem deváté hodiny ranní stále panoval v Dobrušce, nezabránil malým Kašparům, Melicharům a Baltazarům vyrazit na svoji tříkrálovou pouť za lidmi s dobrým srdcem.

Foto: Dana Ehlová

Účastníci Tříkrálové sbírky 2017 v Dobrušce.

Článek

Tříkrálová sbírka, kterou na Dobrušsku, Opočensku a Týnišťsku již po šestnácté organizuje Farní charita Dobruška, začíná každoročně v kostele sv. Václava, kde koledníkům před jejich cestou požehná dobrušský děkan. Ani letos tomu nebylo jinak.

Již v pátek ovšem bylo úředně zapečetěno 117 pokladniček, čímž vrcholily všechny přípravy, do nichž v Dobrušce už mnoho let samozřejmě patří také uvaření obrovského „kotle“ oblíbeného guláše. Na sto padesát porcí s výborným knedlíkem nebo pečivem z pekařství Klobas zmizí po návratu v útrobách koledníků.

Vraťme se však do kostela sv. Václava. Jakmile děkan Augustín Slaninka požehnal nejen koledníkům, ale také křídě, kterou používají při psaní K+M+B 2017, dostali účastníci Tříkrálové sbírky poslední pokyny od ředitelky Farní charity Ing. Jany Poláčkové.

Do svých košíků si králové s dospělými vedoucími „nafasovali“ cukry a kalendáříky, jako dary pro štědré rodiny, do rukou také hvězdu, aby jim „svítila“ na jejich velice důležité cestě, a nezbytnou křídu. A pak se už seskupili na schodišti kostela ke společnému focení. I tady byla znát zkušenost z předchozích let, a tak probíhalo všechno naprosto hladce a bez problémů.

A pak už mohly skupinky vyrazit, mnohým opět podali pomocnou ruku řidiči z řad rodičů, kteří jim usnadnili dosažení vzdálených míst přepravou autem.

A výsledek? Ten bude vyhlášen během slavnostního zhasnutí vánočního stromu, které uskuteční na náměstí F. L. Věka v Dobrušce v neděli 8. Ledna a kde malí králové zazpívají také koledy.         

Reklama

Výběr článků

Načítám