Hlavní obsah

Amnestie Dopravního podniku Ostrava vrcholí. Končí 31. prosince

Novinky, Josef Zajíc

Dopravní podnik Ostrava a. s. vyhlásil na začátku listopadu poslední šanci pro stávající dlužníky. Amnestie byla podnikem prodloužena do 31. prosince 2017. To znamená, že ti, kteří mají stále nezaplacené dluhy, se z nich mohou vykoupit zakoupením minimálně půlroční dlouhodobé jízdenky.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29. prosince 2017 Amnestie Dopravního podniku vrcholí. Končí 31. prosince 2017

Článek

Na začátku listopadu přišel Dopravní podnik Ostrava a. s. s kampaní Už to nevidíme černě, v jejímž rámci dával šanci všem, kteří měli u DPO dluhy za jízdu na černo.

Ti si mohli zakoupit do 21. prosince nejméně půlroční jízdenku a jejich dluhy byly amnestovány. Vzhledem k tomu, že v posledních dnech do 21. prosince byl o amnestii velký zájem a úředníci DPO nestíhali vyřídit povinnou agendu, Dopravní podnik Ostrava amnestii prodloužil do 31. prosince 2017.

Od 3. listopadu do 20. prosince evidoval DPO více než 500 amnestovaných případů z celkovou výši téměř 7 miliónů korun prominutých pohledávek. DPO tak nad rámec běžných nákupů vydělal více než jeden milión korun na zakoupených dlouhodobých jízdenkách. Je třeba ovšem konstatovat, že za posledních pět let činí dluhy za nezaplacené pohledávky více než 500 miliónů korun.

„Ti, kteří této příležitosti dosud nevyužili, mají poslední šanci. (Netýká se pohledávek, které jsou soudně či exekučně vymáhány). Dopravní podnik Ostrava a. s. se specializuje především na to, aby vozil cestující z místa A do místa B a ne, aby měl velkou administrativní agendu na to, aby vymáhal dluhy za jízdu na černo. Po skončení kampaně předáme nedořešené případy třetí straně s cílem zajistit jejich účinné vymáhání,” uvedl Daniel Morys, ředitel Dopravního podniku Ostrava.

Kampaň se také zaměřila na tzv. ostrý provoz asistentů přepravy, kteří od listopadu jezdí v plném nasazení a zaměřují se na problematiku nedodržování přepravních podmínek - a samozřejmě také na pasažéry bez jízdního dokladu. Asistenti přepravy ale také radí, informují o linkách MHD a všeobecně se snaží zkulturnit jízdu MHD. 

Podle ředitele DPO si cestující tuto službu velmi pochvalují. Také se vyjádřili v anketě, kterou si DPO nechal udělat o linkách, kde by se asistenti přepravy spolu s revizory a strážníky Městské policie Ostrava měli pohybovat.

Ankety se zúčastnilo více než 300 lidí a nejvíce hlasovali pro nasazení asistentů přepravy na tramvajových linkách č. 4, 3 a 11, na autobusových linkách č. 21, 48 a 33 a trolejbusové lince 108.

V současné době se podle vedení DPO pohybuje na linkách tramvají, autobusů a trolejbusů 40 revizorů, 30 asistentů přepravy a 10 strážníků Městské policie Ostrava. Tento stav ale dopravní podnik míní zvýšit na konečný stav 50 asistentů přepravy a 50 revizorů. Pro bezpečnost cestujících v současné době jsou instalovány kamery v 68 vozidlech. V příštím roce bude instalován kamerový systém do dalších 69 vozů MHD v ceně zhruba 7 miliónů korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám