Hlavní obsah

Americký generál George Smith Patton má v Plzni památník

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň odhalila v pátek 1. května památník legendárnímu vojevůdci a generálu 3. americké armády G. S. Pattonovi, pod jehož vedením byla v květnu 1945 vojáky osvobozena.

Foto: Magistrát města Plzně

Americký generál George Smith Patton má v Plzni svůj památník. Odhalen byl 1. května 2015.

Článek

Téměř deset metrů vysoké dílo, obsahující zdvojenou siluetu portrétu slavného generála v nadživotním měřítku, navrhli sochař Lubomír Čermák a architekti Tomáš Beneš a Václav Zůna. Památník ve formě subtilní sochy – architektury se nachází v sadovém okruhu historického jádra u Divadla J. K. Tyla a je součástí nově zrekonstruovaných divadelních teras.

„Plzeň dneškem splácí svůj 70letý dluh vůči této osobnosti, která vešla do světových dějin a stala se pevnou součástí i novodobé historie města Plzně," uvedl ve svém proslovu při odhalení památníku primátor Plzně Martin Zrzavecký.

„Vím, že budete potěšeni tím, co uvidíte,” řekl přítomným vnuk generála Pattona, George Patton Waters. Připomněl, že byl před několika lety členem poroty, která vybírala z návrhů konečnou podobu památníku. „Památník není věnován jen mému dědečkovi, je pro všechny, kteří v druhé světové válce nosili americkou uniformu,” doplnil.

Slavnostního aktu se zúčastnili také američtí a belgičtí veteráni, kteří v květnu 1945 Plzeň osvobodili, přítomni byli dále zástupkyně amerického velvyslanectví Megan King, europoslanec Jiří Pospíšil, někteří členové horní a dolní komory Parlamentu ČR, zástupci vedení města Plzně, Plzeňského kraje a další hosté. 

Silueta portrétu generála Pattona je vyobrazena do obou proti sobě stojících tenkých stél, tedy vztyčených plochých desek. Zachycení v nadživotním měřítku odkazuje k velikosti G. S. Pattona, spojení obou desek pak připomíná motiv vítězného oblouku.

Na výrobu památníku byl použit takzvaný corten, zvláštní druh oceli, jež má volně upomínat na materiál pancíře generálových tanků. Podle týmu autorů má volba materiálu i další asociace. Základní charakteristikou kovu je, že jej nelze snadno utvářet a vyjadřovat v něm subtilní psychologické odstíny jako v bronzu, naopak působí přímo, autenticky, je pevný, drsný, tvrdý. Kresba v něm je ostrá, pádná, odkazuje k vlastnostem tvrdého a nekompromisního vojevůdce, který se musí umět rozhodovat.

„Divákovi, jenž se k pomníku blíží, se tvar postupně proměňuje. Zdálky při mírně šikmém pohledu je abstraktním, bohatě tvarovaným sloupem nejasného určení. Když divák dojde na úroveň podélné osy, změní se v téměř nehmotnou bránu. A čím přichází blíž, tím jasněji vystupují konkrétní tvary siluety, které by měly zaujmout - přimět k zastavení a přečtení nápisu,” vysvětlil sochař Lubomír Čermák.

Veřejná soutěž na zpracování návrhu výtvarně architektonického řešení památníku generála Pattona byla vyhlášena v roce 2009, město obdrželo 37 přihlášených návrhů. O vítězi rozhodla sedmičlenná porota, kromě generálova vnuka v ní byl tehdejší primátor a pět architektů. Město Plzeň nový památník vyšel na zhruba 2,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám