Hlavní obsah

Alois Nebel by měl radost. Nádraží na Ramzové opět funguje

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýše položená rychlíková stanice v Česku je opět v provozu. Od 1. června ji provozuje Informační centrum Jesenicka. Českými drahami uzavřené nádraží, známé z filmu o Aloisi Nebelovi, tak opět ožilo. Turisté v něm najdou informace i tipy na výlety.

Foto: Tereza Schreiberová

Nádraží na Ramzové opět funguje a nabízí služby turistům.

Článek

O uzavření železniční stanice na Ramzové uvažovaly České dráhy již delší dobu. První pokus na podzim loňského roku nebyl z důvodů silné kritiky ze strany obyvatel a samospráv „úspěšný“ a zastávka se dočkala prodloužení svého provozu o zimní sezonu.

„Důvodem snahy o uzavření je nerentabilnost provozu, tedy nízký prodej jízdenek. Přitom Ramzová je oblíbeným turistickým cílem jak v létě, tak v zimě,” zhodnotil situaci provozovatel informačního centra Marcel Šos.

Modernizace prodeje jízdenek, tedy zakoupení si zpátečních jízdenek spolu s jízdenkou do cíle, nákup přes internet, předplacené karty znamenala boj o přežití prakticky pro všechna malá nádraží. S možností zachování provozu nejvýše položeného nádraží v Česku a rozšíření služeb přišel provozovatel informačního centra v Jeseníku Marcel Šos. Vyjednávání nad touto možností trvala od loňského prosince do letošního května.

Od 1. června byla v budově nádraží na Ramzové nově otevřena pobočka - Turistické informační centrum Ramzová. Vznik této aktivity na Ramzovském sedle je co do rozsahu poskytovaných služeb a otevírací doby vskutku ojedinělý.

Příchozí si v tomto informačním centru mohou zakoupit nejen jízdenku na vlak, ale dostanou i užitečné informace o turistických možnostech v oblasti, která má co nabídnout díky své rozmanitosti přírodních krás. Dále si návštěvníci mohou zakoupit různé upomínkové předměty nebo si dát něco dobrého v samoobslužném turistickém baru. Menší i větší děti si čekání na vlak, či na lepší počasí, mohou zkrátit v dětském koutku hraním nebo malováním.

Důvodem velké snahy provozovatele Informačního centra Jesenicka Marcela Šose o rozšíření turistických služeb na Ramzovském sedlo je vědomí velkého významu této oblasti pro celé Jesenicko. Nově vytvořené Turistické informační centrum Ramzová může nabídnout využití volného času nejen v nejbližším okolí, ale obsluha IC může turistům nabídnout i vzdálenější kouty Jesenicka. Tak se TIC Ramzová může stát důležitým propagačním prvkem při rozvoji cestovního ruchu na Jesenicku.

Pokud má provoz informačního centra splňovat standardní podmínky Asociace turistických informačních center a nemá být jen prodejem suvenýrů, není tento provoz ziskový. Jak se tedy bude vyvíjet další osud železniční zastávky na Ramzové, záleží na spolupráci Českých drah, obce Ostružné, Mikroregionu Jesenicka a provozovatele TIC Ramzová.

„Věřím, že nedopustíme, aby tak krásný kout naší země přišel o svou nejvýše položenou železniční zastávku, kudy jezdili nejen významní pacienti z celého světa do blízkého Priessnitzova sanatoria, ale kterou měl hluboko v mysli i Alois Nebel,“ s nostalgií dodal Marcel Šos.

Reklama

Výběr článků

Načítám