Hlavní obsah

Advent v modelovém kolejišti je připraven v Drahelicích

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z velikého okna nízkého objektu na křižovatce Drahelické ulice a ulice U Skály v nymburských Drahelicích dohlédnete na železniční trať z Nymburka do Lysé nad Labem. Po ní jezdící vlaky odtud vypadají jako drobné modely. Otočíte-li se, uvidíte stejně velké vláčky prohánějící se modelovým kolejištěm.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Před několika lety ho vybudoval a stále postupně rozšiřuje Milan Procházka jako nostalgickou vzpomínku na někdejší vlastní aktivní službu na dráze. Železnici má stále vrytou v duši, i když už působí v jiné oblasti.

Ve své modelové železniční krajině vystavěl tři nádraží a dvě nádraží skrytá, lokomotivní depo, tunely, mosty, viadukty, kostely, vesnice. Po sto padesáti metrech kolejí s pěti desítkami výhybek se prohánějí vlaky tažené lokomotivami v digitálním provedení (většina z nich je vybavená světly i zvuky). Pan Procházka je ochotně návštěvníkům představí i jejich přezdívkami: Sergej, Zamračená, Brejlovec, Čmelák, Hektor, parní těžkotonážní Němka…

Jezdí tu i rychlovlak, Regiojet či motorové soupravy. Malí i velcí kluci, ale chodí sem ráda i děvčátka, si přijdou určitě na své. Ti nejmenší návštěvníci si mohou pohrát na dřevěném kolejišti. Dospělí si připomenou starší železniční historii autentickými předměty, dříve na dráze používanými.

Na sobotu 14. prosince je připraven Advent v modelovém kolejišti. Kromě toho, že bude kolejiště v provozu, je především pro děti připravena řada dalších atrakcí. Budou si moci vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu – vytočit si mističku nebo svícen, udělat ozdobičku z korálků, vybarvit látkový pytlík, namalovat obrázek na plátno, vyrobit vlastní placku, zrcátko, vybarvit keramický zápich.

Dobroty k občerstvení a voňavou atmosféru přichystá kavárna Charliees Coffee.

Otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám