Hlavní obsah

Advent na zámku v Ratibořicích: Vánoce u paní kněžny i štědrovečerní večeře u babičky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek paní kněžny ze slavné knihy Babička české národní spisovatelky Boženy Němcové se v době adventní vrátí do doby Kateřiny Frederiky Vilemíny Benigny, vévodkyně Zaháňské a představí Vánoce na zámku i v podzámčí.

Foto: zámek Ratibořice
Článek

První písemná zpráva o existenci panského sídla v Ratibořicích pochází z roku 1388. Jako majitel je uveden rytíř Vaněk ze Žampachu, který se psával z Ratibořic. Od roku 1464 patřily Ratibořice k panství rýzmburskému. Ratibořice i Rýzmburk zakoupil roku 1582 rod Smiřických ze Smiřic a tak oba statky byly připojeny k rozsáhlému panství  náchodskému. Po bitvě na Bílé Hoře získali náchodské panství Trčkové z Lípy. Poslední český majitel, Adam Erdman Trčka z Lípy, byl zavražděn spolu se svým švagrem Albrechtem z Valdštejna v Chebu roku 1634.

Císař Ferdinand II. postoupil náchodské panství téhož roku Ottaviu knížeti Piccolomini, který si nechal v Ratibořicích v letech 1702 - 1708 postavit barokní zámeček. Zámeček měl sloužit jako letní a lovecké sídlo.

V roce 1792 koupil náchodské panství Petr Biron, vévoda Kuronský a Zaháňský. Po vévodově smrti v roce 1800 zdědila Náchod a Ratibořice jeho nejstarší dcera Kateřina Frederika Vilemína Benigna vévodkyně Zaháňská, princezna Kuronská. Vévodkyně si Ratibořice velmi oblíbila a zvolila za své letní sídlo. Zámek nechala v létech 1825 - 1826 přebudovat ve stylu klasicismu a empíru.

V okolí zámku byl založen přírodně krajinářský park pod vedením zahradníků K. Bindera a G. Bosse, postupně rozšířený na celé údolí řeky Úpy. Jižně pod zámkem byl postavený empírový lovecký (čajový) pavilon a u zámku byl zřízen malý rybník, na západním okraji romantického parku pak oranžerie, původně zvaná Ananasový dům.

Vévodkyně je známa jako paní kněžna z knihy Babička české národní spisovatelky Boženy Němcové. Její román Babička je idealizovaným obrazem spisovatelčina dětství a raného mládí, které trávila s rodiči, sourozenci a milovanou babičkou v Ratibořicích. Zámek a Babiččino údolí jsou navštěvovány i díky dílu spisovatelky Boženy Němcové.

„Při prohlídce adventně a vánočně vyzdobených zámeckých interiérů vás seznámíme s adventními a vánočními zvyky, které se dodržovaly na panském sídle v 1. polovině 19. století. V Rudrově mlýně v Babiččině údolí vás obdobím Adventu a Vánoc na českém venkově provedou členové folklorního souboru Barunka. V budově vodního mandlu v sousedství mlýna se bude, jako každý rok, konat malý adventní trh, kde můžete zároveň posedět v hospůdce s tradičním sortimentem občerstvení. Na závěr můžete nahlédnout do „štědrovečerně“ vyzdobené Babiččiny světničky na Starém bělidle. Výzdobu mlýna a Starého bělidla na základě lidových zvyků, tj. velice autenticky, provádí manželé Lemberkovi,” uvedl Ivan Češka, kastelán zámku v Ratibořicích.

Advent na zámku v Ratibořicích proběhne 5. až 8. prosince, rezervace prohlídek možná.

Reklama

Výběr článků

Načítám