Hlavní obsah

18. Tříkrálová sbírka na Dobrušsku proběhne opět s mezinárodní účastí. Koledovat půjde 129 skupinek

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 5. ledna se na Dobrušsku, Opočensku a v Týništi nad Orlicí ponese ve znamení Tříkrálové sbírky. Skupinky tří králů, a bude jich letos jen přímo v Dobrušce více než stovka, se vydají kolem půl desáté na svoji pouť "za světlem dobrých skutků".

Foto: Dana Ehlová

Sobota 5. ledna se na Dobrušsku, Opočensku a v Týništi nad Orlicí ponese ve znamení Tříkrálové sbírky.

Článek

Pořadatelem Tříkrálové sbírky pod Orlickými horami je Farní charita Dobruška a během příprav už několik týdnů „jede“ podle osvědčeného scénáře.

Od 15. prosince probíhal nábor dětí, které se 3. ledna sešly v pastoračním centru v Dobrušce, kde dostaly první pokyny. Den před konáním sbírky se tradičně koná schůzka vedoucích skupinek a také úřední zapečetění pokladniček.

„Letos máme celkem 129 skupinek, což je vysoký počet. Čtyři naše skupinky pomohou koledovat v Týništi nad Orlicí, kde k naší radosti poprvé vyrazí i šest místních tříkrálových sestav,” uvedla ředitelka Farní charity Dobruška Ing. Jana Poláčková.

A den D? V sobotu 5. ledna ráno se všichni králové a vedoucí sejdou už v 8 hodin v pastoračním centru, kde si převezmou pokladničky, průkazky, další materiál a seznámí se s tím, jaká trasa je čeká. V 9 hodin se pak malí Kašparové, Melicharové a Baltazarové ustrojeni do královských kostýmů přesunou do kostela sv. Václava, kde jim požehná dobrušský děkan.     

Při odchodu z kostela se společně vyfotí na schodišti před kostelem a pak už vyrazí, aby splnili svůj velký úkol – to je vybrat od dárců peníze na doplnění nabídky zdravotních pomůcek do charitní půjčovny, podporu sociální služby osobní asistence, přímou pomoc rodinám v sociální tísni, rodinám s postiženým dítětem a podporu aktivit souvisejících s projektem Adopce na dálku v Indii.

Mezitím pro ně tým dobrovolníků připraví již tradiční guláš, teplý čaj a něco dobrého jako zákusek „po službě“. Další jsou připraveni jako řidiči pro rozvoz skupinek do okolních obcí.

Organizace Tříkrálové sbírky v Dobrušce má jednu velkou zvláštnost. „Pomáhat jako dobrovolníci znovu přijedou čtyři přátelé z nizozemského Ter Aaru, družebního města Dobrušky,“ prozradila Jana Poláčková s tím, že se "oranjes" na svoji účast moc těší.

Sobotní podvečer a večer bude věnován sčítání výtěžků, aby se už v neděli 6. ledna v podvečer obyvatelé Dobrušky během slavnostního zhasnutí vánočního stromu na náměstí F. L. Věka, kde jim malí králové zazpívají koledy, dozvěděli, jak velkou sumu se v roce 2019 podařilo shromáždit.

Reklama

Výběr článků

Načítám